Nu fortsätter fallet mellan förläggare och nätleverantören Ephone angående fildelade ljudböcker.
1 av 3
Nu fortsätter fallet mellan förläggare och nätleverantören Ephone angående fildelade ljudböcker. - Foto: Staffan Löwstedt / SvD / SCANPIX
Kristina Ahlinder, vd på Svenska förläggareföreningen.
2 av 3
Kristina Ahlinder, vd på Svenska förläggareföreningen. - Foto: Dan Hansson / SvD / SCANPIX
Ipredlagen krockar inte med EU:s lagstiftning, konstaterar EU-domstolen.
3 av 3
Ipredlagen krockar inte med EU:s lagstiftning, konstaterar EU-domstolen. - Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Fritt fram för Ipred - nu kan uppgifter om fildelare begäras ut

Det utdragna fallet med Ephone och ljudböckerna kan nu få ett slut. Och det gör det fritt fram för branschorganisationer att begära ut uppgifter om misstänkta fildelare.


Ipredlagen

Trots att lagstiftningen trädde i kraft den 1 april 2009 har "Civilrättsliga sanktioner på immaterialrättens område", som Ipredlagen egentligen heter, aldrig tillämpats i och med utdragna rättsprocesser och konflikter med annan lagstiftning. I fallet med EU handlar det om datalagringsdirektivet.

Meningen med lagen är att privata företag ska kunna begära ut information från nätleverantörer om misstänkta fildelare, något som vållat stor debatt.

LUXEMBURG. EU-domstolen har tagit ställning för den svenska Ipredlagen och konstaterat att den inte krockar med EU:s lagstiftning. Därmed fortsätter nu fallet med internetleverantören Ephone där förläggarna begärt ut uppgifter om misstänkta fildelare.

– Det känns väldigt skönt att få det här utrett nu. Jag kan väl säga att det väl var väntat för det här beslutet är egentligen det enda rimliga, säger Kristina Ahlinder, vd för Sveriges förläggareförening, till Sveriges Radio.

Nu återupptas Ephones fall i Högsta domstolen. En dom som säger att förläggarna har rätt att begära ut uppgifter om misstänkta nätpirater där skulle antagligen innebära att fler branscher följer efter.

– Det här är en integritetsfråga som påverkar omkring 500 miljoner EU medborgare. Nu har vi fått den här prövningen nu är det upp till Högsta domstolen att tolka innebörden av domen, säger advokat Magnus Moström, som företräder Ephone, till SR.

/
/
EU
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-chefens avslöjande smygbild: "Händer flera gånger i veckan"

Invånare flyr strider vid gränsstad i Myanmar

Intensiva strider i en stad i östra Myanmar vid gränsen till Thailand har fått omkring 1 300 invånare att fly till grannlandet. Återupptagna eldstrider och flyganfall har brutit ut mellan de rebeller som intagit staden Myawaddy och militärjuntans armé.

Framgång i kampen mot fruktade bakterier

De skördar tusentals liv i Europa varje år. Multiresistenta bakterier är ett ökande hot – men nu har svenska forskare hittat en ny sorts antibiotika som visat sig lovande i djurstudier. Vi tror att det kan bli ett genombrott, säger professor Anders Karlén.

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

1 timme sedan
En it-tekniker på Trafikverket i Borlänge avslöjades ha kopplingar till gängkriminalitet och väljer nu att sluta på sitt jobb, rapporterar P4 Dalarna.

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

1 timme sedan
Billunds flygplats evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på länsväg 363, Hissjö.", skriver polisen på sin hemsida.