Lundinsfären har tidigare kritiserats för sin behandling av lokalbefolkningen i Kongo
1 av 4
Lundinsfären har tidigare kritiserats för sin behandling av lokalbefolkningen i Kongo - Foto: Themba Hadede/Scanpix
Lundin Petroleum tappar två stora aktieägare. På bild: Styrelseordförande Ian Lundin och koncernchef och VD:n Ashley Heppenstall.
2 av 4
Lundin Petroleum tappar två stora aktieägare. På bild: Styrelseordförande Ian Lundin och koncernchef och VD:n Ashley Heppenstall. - Foto: Lars Pehrson/Scanpix
Folksams Carina Lundberg Markow vill att en oberoende utredning görs på oljebolaget.
3 av 4
Folksams Carina Lundberg Markow vill att en oberoende utredning görs på oljebolaget. - Foto: Joakim Ståhl/Scanpix
Styrelseordförande Ian Lundin vill inte att oljebolaget ska granskas.
4 av 4
Styrelseordförande Ian Lundin vill inte att oljebolaget ska granskas. - Foto: Lars Pehrson/Scanpix

Lundin vill komma undan granskning

Aktieägarna vill att oljebolaget ska granskas. Styrelsen vägrar och tappar tunga aktieägare.


Lundin Petroleum

Lundin Petroleum är noterat på Stockholmsbörsen och är ett internationellt företag engagerat i prospektering och produktion av olja och naturgas.

Företaget bildades 2001 ur gamla Lundin Oil AB, som grundades av  Adolf Lundin och sonen Ian Lundin är styrelseordförande. Bland tidigare styrelsemedlemmar finns utrikesminister Carl Bildt.

Lundinsfären har tidigare kritiserats hårt för sina sin behandling av lokalbefolkningen i Kongo och för inblandning i människobrott i samband med oljeutvinning i Sudan.

Nu kräver aktieägarna att oljebolaget Lundin Petroleum ska granskas inför bolagsstämman i maj, rapporterar Aftonbladet.Utredning bör göras

Folksam, som är en av storägarna i bolaget, anser att om bolaget inte gjort något fel så har de inget att dölja. Därför föreslår de att en oberoende utredning bör göras.

– De har ju uppgett att inga överträdelser har ­begåtts. Då borde det inte vara något problem att bevisa det, säger Carina Lundberg Markow, chef för ansvarsfullt ägande på Folksam, till Aftonbladet.

Vill inte granskas

Men Lundin Petroleums styrelse vill inte granskas. På deras engelska sida uppmanar de alla aktieägare att rösta emot förslagen. De hävdar även att ärendet redan utreds av en internationell åklagare.

Men Carina Lundberg Markow på Folksam står fast vid att vissa frågor bör klarnas upp och föreslår att Satellitbilder kan visa om byar flyttats eller ej.

 - Även om granskningen inte skulle tillfredsställa ­alla är alternativet att invänta åklagarens rättsliga utredning. Men som vi ser det ­fokuserar den på att bevisa om individer kan fällas för att ha begått brott mot mänskligheten. Den granskning vi ­föreslår fokuserar på hur bolaget har förhållit sig till regelverket för bolag som fastställts av FN, säger Lundberg Markow till Aftonbladet.

Tappar två stora aktieägare

AMF Pension har minskat sitt innehav av aktier rejält i oljebolaget. Vid årsskiftet hade aktieägarna ett innehav på 7,1 miljoner aktier. Men nu har ägandet halverats. Även Robur har sålt en stor del av sina aktier i bolaget, rapporterar Dagens industri.

Båda uppger dock att kritiken mot Lundin Petroleum inte har något att göra med försäljningen.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!