Finansmarknadsminister Peter Norman.
1 av 5
Finansmarknadsminister Peter Norman. - Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
Styrelseordförande Anders Narvinger.
2 av 5
Styrelseordförande Anders Narvinger. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Nu backar företaget, bara några dagar efter att vd:n Lars Nyberg förnekat att de bryter mot mänskliga rättigheter.
3 av 5
Nu backar företaget, bara några dagar efter att vd:n Lars Nyberg förnekat att de bryter mot mänskliga rättigheter. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Protester i samband med att Telia presenterade sin delårsrapport.
4 av 5
Protester i samband med att Telia presenterade sin delårsrapport. - Foto: Anders Wiklund / SCANPIX
Teliasonera fick utstå hård kritik efter avslöjandet i Uppdrag granskning.
5 av 5
Teliasonera fick utstå hård kritik efter avslöjandet i Uppdrag granskning. - Foto: Anders Wiklund / SCANPIX

Teliasonera backar - "Ska bli tydligare i yttrandefrihetsfrågor"

Avslöjandet om hur företaget hjälper diktaturer att övervaka sina medborgare har tvingat fram en ny handlingsplan.


"De svarta lådorna"

Nordiska TeliaSonera har tidigare gett sken av att kundinformation enbart utlämnas efter noga överväganden.

Nya uppgifter bekräftar däremot att teleföretaget utskiljningslöst släpper information om regimkritiker till östeuropeiska säkerhetstjänster.

Programmet som installerats på de oppositionellas telefoner kallas för "SORM", eller internt - "De svarta lådorna". Diktaturernas säkerhetstjänst får på så vis direkt access till både telefontrafik och SMS - i realtid. De kan alltså avlyssna i princip vem som helst, när som helst.

Enligt Uppdrag Granskning tjänar TeliaSonera närmare 25 procent av totalvinsten på 36 miljarder kronor från verksamheten i öst.

STOCKHOLM. För en dryg vecka sedan avslöjades det att Teliasonera hjälper diktaturer som Vitryssland, Azerbajdzjan och Kazakhstan att övervaka oppositionella. Sedan hotade Stockholms stad med att säga upp 40 000 Teliaabonnemang och debatten rasade. Nu kommer svaret från koncernen - en ny handlingsplan för integritet och yttrandefrihet.

– Vi tar avstånd från alla kränkningar av mänskliga rättigheter och vill skicka en tydlig signal om att vi tagit till oss kritiken och är beredda att göra det vi kan för att stödja strävan mot ett öppnare samhälle i alla de länder vi finns, säger Anders Narvinger, styrelseordförande för Teliasonera, i ett pressmeddelande.

För bara några dagar sedan hävdade företagets vd Lars Nyberg att man inte alls bryter mot några mänskliga rättigheter. På torsdagsmorgonen Teliasoneras ledning storägaren den svenska staten, representerad av finansmarknadsminister Peter Norman (M).

Narvinger påpekar efter det att det finns mycket kvar att göra för att återvinna omvärldens förtroende för hur företaget hanterat sin verksamhet i diktaturer.

Nyheter24 har tidigare rapporterat om likheterna med den teknik som använts för att övervaka medborgare i exempelvis Vitryssland med den teknik som används även i Sverige.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!