Jackson var tidigare med i nynazistiska Svenskarnas parti.
1 av 3
Jackson var tidigare med i nynazistiska Svenskarnas parti. - Foto: Svenskarnas parti
Thomas Jackson menar att barnen är utsatta för tvångssimulering.
2 av 3
Thomas Jackson menar att barnen är utsatta för tvångssimulering. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Journalisten och författaren Gellert Tamas är en av många som kritiserat Jackson.
3 av 3
Journalisten och författaren Gellert Tamas är en av många som kritiserat Jackson. - Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Jackson backar inte om flyktingbarnen

Trots en forskningsrapport som bevisar att simulering inte förklarar asylsökande barns symptom står den kontroversielle läkaren Thomas Jackson fast vid sina åsikter.


Expert i statlig utredning

Thomas Jackson angavs som expert i den statlig utredningen Asylsökande barn med uppgivenhetssyndrom, där han bland annat skrev:

"Ett nytt perspektiv som diskuterats av flera experter handlar om möjligheten att genom manipulering eller simulering uppvisa uppgivenhetssymtom. Bland andra lanserade Thomas Jackson (2006) begreppet ”Group malingering by proxy”. Med detta begrepp ville han uppmärksamma möjligheten att föräldrar kan påverka/tvinga sina barn att hamna i ett sjukt tillstånd i syfte att uppnå direkta ekonomiska eller juridiska fördelar eller tillgodose sina egna behov av uppmärksamhet."

STOCKHOLM. Nyheter24 har tidigare skrivit om läkaren Thomas Jackson, och dennes uttalanden kring att tvångssimulering skulle vara orsaken till apatiska flyktingbarns beteende. Han har också anklagat svenska journalister, bland annat Nyheter24, för att mörklägga den verkliga förklaringen.

Under söndagen presenterades en forskningsrapport från Uppsala Universitet, där man med en avancerad teknik undersökt blodprov från flyktingbarnen. Analysen visar på ett tydligt samband mellan stresshormoner och tillståndets förlopp och att förändring av steroidhormoner inte är något som kan simuleras fram.

"Tortyrliknande förhållanden"

Jackson, tidigare under en period medlem i nynazistiska Svenskarnas parti, har blivit hårt kritiserad för sina åsikter i ärendet, bland annat av författaren och journalisten Gellert Tamas.

– Man tillsatte en statlig utredning som skulle titta på de apatiska barnen, men när man lämnade in sin andra delrapport hade man Jacksons uppgifter som grund, sa Tamas till Nyheter24 i samband med att Jackson gick med i Svenskarnas parti.

Till Nyheter24 säger Jackson att han trots forskningsrapporten inte tänker tänker backa från sina påståenden.

– Du talar om att jag skulle backa när det jag säger är helt korrekt, studien bekräftar vad jag säger att barnen är under svår press under tortryliknande förhållanden.

"En oberoende mätning"

Jackson säger att den ansvarige forskaren bakom rapporten, Jonas Bergquist, sagt att han är helt öppen för att det kan förekomma tortyr hos de apatiska barnen.

Men till Nyheter24 säger Bergquist, medicine doktor och professor i analytisk kemi och neurokemi, att fallet inte alls är sådant.

– Nej, det jag har sagt är att vi gjort en oberoende mätning. Nivåerna visar på hög stress. Det är det enda sakliga man kan säga, säger han till Nyheter24.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!