...Baylan hävdar att det verkars som att Björklund inte vill ställa upp på intervjuer när det kommer nya rapporter om den negativa utvecklingen i skolan.
1 av 4
...Baylan hävdar att det verkars som att Björklund inte vill ställa upp på intervjuer när det kommer nya rapporter om den negativa utvecklingen i skolan. - Foto: Christine Olsson/Scanpix
När Jan Björklund är "på resande fot" kan han inte ställa upp på telefonintervjuer.
2 av 4
När Jan Björklund är "på resande fot" kan han inte ställa upp på telefonintervjuer. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Den före detta skolministern Ibrahim Baylan går till attack mot den nuvarande Jan Björklund...
3 av 4
Den före detta skolministern Ibrahim Baylan går till attack mot den nuvarande Jan Björklund... - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Enligt Björklunds pressekreterare är han i Skåne och kan inte kommentera rapporterna.
4 av 4
Enligt Björklunds pressekreterare är han i Skåne och kan inte kommentera rapporterna. - Foto: Adam Ihse / SCANPIX

"Dåliga skolrapporter - då går Jan Björklund under jorden"

"Vi har erbjudit att diskutera just detta med ett bredare samarbete men Jan Björklund är mer intresserad av tuppfäktning."


De här vill Sossarna förändra

Om Socialdemokraterna vinner valet 2014 vill Ibrahim Baylan genomföra följande förändringar. För Nyheter24 tar han upp ett antal punkter här:

– Vi vill att man i skollagen gör det obligatoriskt att fördela resurserna efter behov och inte som nu när det fördelas rakt upp och ner.

– I vår budget avsätter vi pengar för att locka lärare till skolor där behovet är som störst.

– På min tid som skolminister så fanns det en riktad satsning mot 100 skolor med med tio pedagoger. Ett program som regeringen senare avskaffade.

Läs mer om Ibrahim Baylans åtta förändringspunkter här.

Hela Nyheter24:s skolgranskning

Del 1: Ingen forskning bakom förändringarna i skolan

Del 2: Alliansens skolpolitik påverkar inte mobbningsstatistiken

Del 3: Socialdemokraterna vill behålla Björklunds skola

Del 4: Experten: "Tillsätt en blocköverskridande skolkommission"

STOCKHOLM. Skillnaderna mellan svaga och starka elever ökar i skolan. Samtidigt spelar det också större roll vilken skola en elev går i i dag än för tjugo år sedan.

Tidigare i veckan har Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas Riksförbund, och Anna Ekström generaldirektör Skolverket, samt Sverker Härd, chef enheten för resultatutvärdering Skolverket skrivit två debattartiklar i Dagens Nyheter respektive Svenska Dagbladet om problemen.

Där riktas skarp kritik mot att staten med skolministern Jan Björklund (FP) i spetsen, inte gör tillräckligt och att man nu måste agera för elevernas bästa. Rapporterna om utvecklingen i skolan förvånar dock inte den före detta skolministern Ibrahim Baylan (S).

– Om samhällsklyftorna ökar och det fria skolvalet pågår och om man inte vidtar de åtgärder som behövs mot skolor som är sämre kommer det här att ske. Den borgerliga regeringen har haft som en strategi för arbetsmarknaden att öka klyftorna. Det blir därefter då, säger Ibrahim Baylan till Nyheter24.

Skolpolitiken - ett politiskt slagträ

Baylan uppfattar det mer som att regeringen ignorerar utvecklingen samtidigt som Jan Björklund är mer intresserad av att hävda sig. Tidigare har Nyheter24 genomfört en skolgranskning i flera delar. Där konstaterar experter att skolan ofta används som ett politisk slagträ och man är överens om att ett blocköverskridande samarbete skulle vara bäst för eleverna.

– Vi har erbjudit att diskutera just detta med ett bredare samarbete men Jan Björklund är mer intresserad av tuppfäktning. Han tycker och han gör som han vill i stället för att ta ansvar och komma överens. Vi tycker att det finns en god poäng att ha ett blocköverskridande samarbete, säger Baylan och fortsätter:

– Varje gång det kommer en dålig rapport om skolan verkar det som att Jan Björklund går under jorden och vägrar ställa upp på intervjuer.

Nyheter24 har sökt Jan Björklund som hälsar via sin pressekreterare att han inte kan ställa upp på en telefonintervju då han är "på resande fot" i Skåne.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Utsläpp från myndigheters tjänsteresor ökar

JUST NU: Krock mellan bil och malmbil utanför Pajala

En person har förts till sjukhus med ambulanshelikopter efter att ha krockat med en lastbil utanför Pajala, uppger polisen.

Georgien går vidare med omstritt lagförslag

Parlamentet i Georgien har röstat för att gå vidare med ett kontroversiellt lagförslag med röstsiffrorna 78–25. Lagförslaget, som gör att organisationer med utländska kopplingar kan stämplas som att driva "främmande makts intressen", debatteras vidare under kvällen.

Slutar betala pension till boende i Sverige: De drabbas

Den finska folkpensionen ska sluta betalas ut till de som bor i utlandet. Det är framförallt boende i Sverige som påverkas av beslutet. Finska medborgare är i chock, rapporterar Sveriges Radio.

Man åtalas för grovt övergrepp mot barn

En man i 45-årsåldern åtalas för grovt sexuellt övergrepp mot ett sjuårigt barn i Västerås, rapporterar VLT.

Riksbankstoppen band sina lån dagar innan de höjde räntan

Anna Breman, vice riksbankschef och därmed framstående medlem av Riksbankens ledning, har nyligen blivit föremål för uppmärksamhet angående hennes personliga lånevillkor. Dokument till Riksdagen avslöjar detaljer om hennes bundna lån och räntor.