Migrationsminister Tobias Billström (M) rasar mot att barn fick slå på "borgarpiñatas".
1 av 2
Migrationsminister Tobias Billström (M) rasar mot att barn fick slå på "borgarpiñatas". - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Politik.
2 av 2
Vänsterpartiets första maj-firande i Stockholm. - Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX

Ministerns raseri mot "borgarpiñatas": "Vad man kan vänta sig av V"

Vänsterpartiet i Malmö lät barnen slå sönder piñatas föreställande Reinfeldt, Lööf och Borg. Nu rasar migrationsministern.


Det här är en piñata

Piñatas är en tradition som är vanlig bland annat i Spanien och Latinamerika vid högtider och födelsedagar. En färgglad figur innehållande godis, frukter och presenter hängs upp i ett träd och barn med ögonbindlar får försöka slå sönder den.

Normalt sett har piñatan formen av en stjärna med sju spetsar som representerar djävulen och de sju dödssynderna. När man slår sönder den släpper djävulen i från sig de godsaker denne tagit.

MALMÖ. Många borgerliga politiker har visat sin ilska efter att Vänsterpartiet i Malmö roade barnen med att låta dem slå sönder piñatas föreställande flera ministrar. Nu sällar sig migrationsminister Tobias Billström till skaran:

"Helsjukt. Och möjligen vad man kan vänta sig av ett parti med Vänsterpartiets rötter", skriver han på sin facebook.

"Trist, osmakligt och farligt"

När Nyheter24 når ministern fortsätter han sin hårda kritik.

– Barn som slår sönder bilder av våra folkvalda är både trist och osmakligt men också farligt ur demokratisk synvinkel, säger han.

Billström vill egentligen inte ta ställning till vad Vänsterpartiet bör och inte bör göra under sitt första maj-firande.

– Men man kan ju stoppa undan piñatan, bjuda barnen på godsaker och prata politik i stället, säger han.

"Tror inte barnen kommer växa upp och slå Annie Lööf"

Han kritiserar även journalisten på Sydsvenskan. Detta för att han inte tagit upp "det demokratiska samtalet eller respekten för andras åsikter" i artikeln.

Patrik Strand, som var en av arrangörerna bakom, tycker inte att piñatatilltaget skulle kunna få barnen att i framtiden använda våld mot politiker på riktigt.

– Nja, så långt ska vi inte ta det. Det var en kul grej som barnen uppskattade, säger han till Sydsvenskan och fortsätter:

– Jag tror inte att barnen kommer att växa upp och slå Annie Lööf i skallen. Gör de det skulle det vara tråkigt.

V: "Vi har förståelse för de som tagit illa vid sig"

Efter att artikeln publiceras hör Vänsterpartiet av sig och vill ge sin kommentar om piñatafallet.

– Vi tar avstånd från all typ av politiskt våld eller symboler som kan väcka sådana associationer, säger kommunikationschefen Ted Bergdahl till Nyheter24 och fortsätter:

– Vi har förståelse för de som tagit illa vid sig av detta.

Partiet har varit i kontakt med den partiförening som arrangerade första maj-firandet i Malmö, men enligt Bergdahl var V:s ståndpunkt klargjord sedan tidigare.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!