Anton Abele, 20, fick mest ersättning för hotell och annat boende.
1 av 4
Anton Abele, 20, fick mest ersättning för hotell och annat boende. - Foto: Maja Suslin / SCANPIX
SL-biljetter och kort är något som de flesta begär ut pengar från riksdagen för.
2 av 4
SL-biljetter och kort är något som de flesta begär ut pengar från riksdagen för. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Flera av de unga ledamöterna flyger mycket. Allra mest ersättning fick C-ledamoten Emil Källström.
3 av 4
Flera av de unga ledamöterna flyger mycket. Allra mest ersättning fick C-ledamoten Emil Källström. - Foto: Johan Nilsson / SCANPIX
Riksdagens yngsta ledamöter lever ett liv långt från Sveriges ungas verklighet.
4 av 4
Riksdagens yngsta ledamöter lever ett liv långt från Sveriges ungas verklighet. - Foto: SCANPIX / Riksdagen / Montage

Arvoden, flyg, taxi och hotell - Så lever riksdagens unga

NYHETER24 GRANSKAR DEL 1. De ska representera ungdomarna i riksdagen, men själva lever det ett liv långt från Sveriges ungas verklighet.


Granskningen

Nyheter24 har tittat på de tolv unga ledamöternas kvitton och fakturor från deras reseersättningar under 2011. Till stor del handlar det om resor till och från riksdagen samt studiebesök men i vissa fall även om olika typer av representation.

För en av ledamöterna är den detaljerade informationen sekretesstämplad och därför har endast själva beloppen gällande olika typer av ersättning lämnats ut.

STOCKHOLM. De är unga, ambitiösa och syns mycket i såväl gamla som nya medier. Riksdagens unga ledamöter har ett arvode som är mer än dubbelt så mycket som genomsnittslönen för en person under 25 år i Sverige.

Nyheter24 har tittat närmare på hur de lever sina karriärsliv. Det är en tillvaro som skiljer sig kraftigt från den andra unga i Sverige har. Samtidigt som de unga politikerna kommer med förslag om hur andra ungas löner måste sänkas lever de själva i det närmaste ett höginkomsttagarliv - trots att de ofta säger att de vet hur unga har det.

Här är riksdagens unga:

Anton Abele (M), 20

William Petzäll, 23

Jessica Rosencrantz (M), 24

Emil Källström (C), 24

Andreas Carlson (KD), 24

Hanif Bali (M), 25

Maria Ferm (MP), 26

Johan Hultberg (M), 26

Sara Karlsson (S), 26

Carl-Oskar Bohlin (M), 26

Adnan Dibrani (S), 27

Amir Adan (M), 27

Resekostnaderna som de tolv yngsta ledamöterna fått ersatta rör främst bil, taxi och i viss mån flyg. Utöver rätten till ersättning för detta får varje riksdagsledamot även ett årskort hos SJ. Flera av dem har också fått års- eller månadskort även med SL betalt av skattebetalarna.

När de reser i uppdraget som riksdagsledamöter ersätts utlägg för logi inklusive frukost (om detta ingår i priset), eventuell hyrbil, kollektivtrafik och parkeringsavgifter. Dessutom tillkommer riksdagsledamotens traktamente, en ersättning från riksdagen för de ökade utgifter som en tjänsteresa anses innebära.

De flyger mest

När det gäller flygresor är det vissa av de tolv som sticker ut. Exempelvis fick politiske vilden William Petzäll drygt 39 000 kronor i ersättning för detta under 2011. Centerpartisten Emil Källström kom upp i hela 75 000 kronor, enligt siffrorna från riksdagsförvaltningen.

När det gäller hotellkostnader har ett flertal av ledamöterna fått ersättning för sitt boende under Almedalsveckan i Visby, bland annat Hanif Bali och Carl-Oskar Bohlin. Allra mest ersättning under 2011 för hotell fick dock 20-årige Anton Abele - över 35 000 kronor.

När Nyheter24 tittar närmare på ersättningarna ser vi att de unga ledamöterna följer reglerna - men med en tillvaro ekonomiskt väsensskild från de vanliga unga svenskar de säger sig representera.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

1 timme sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

2 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

2 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.