Försäkringskassan anser att han är kapabel att arbeta heltid, trots att hans läkare förlängt hans sjukskrivning.
1 av 2
Försäkringskassan anser att han är kapabel att arbeta heltid, trots att hans läkare förlängt hans sjukskrivning. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Jimmys inlägg på Facebook. För att läsa hela inlägget, klicka på länken i artikeln.
2 av 2
Jimmys inlägg på Facebook. För att läsa hela inlägget, klicka på länken i artikeln. - Foto: FAKSIMIL FRÅN FACEBOOK

Jimmys dotter dog – han blev utförsäkrad

Ett halvår efter att 34-årige Jimmy Fredrikssons nioåriga dotter avlidit fick han beskedet att han blivit utförsäkrad.– Jag blev utförsäkrad utan förklaring och utan att ha träffat handläggaren, säger han.


Chefen ringde upp efter Facebookinlägget

Efter det uppmärksammade inlägget på Facebook blev Försäkringskassans pressnummer nerringt av berörda läsare. Även Försäkringskassans chef på orten såg inlägget och ringde upp Jimmy.

– Chefen har ringt upp mig och vi har bokat ett möte på måndag. Han lät ganska len på rösten men jag sade bara att det var ett år för sent. Han skulle förklara, men jag är inte så intresserad av det nu. Har man förlorat sin dotter behöver man tid, inte deras förklaringar, säger Jimmy.

Vad vill du säga till de ansvariga politikerna?

– Det är politikerna som är ansvariga, men Försäkringskassan måste ändå sköta det här på ett snyggt sätt. De kan åtminstone ringa och beklaga att de utförsäkrar en, men sättet jag blev bemött på upprörde mig mer än att jag blev utförsäkrad.

Jimmy Fredrikssons värld vändes upp och ner när hans då fyraåriga, dotter Meja drabbades av en hjärntumör. Familjen spenderade över ett år på sjukhus i kampen mot cancern, men den 22 oktober 2011 tog sjukdomen till slut Mejas liv.

Sedan dödsfallet har Jimmy varit sjukskriven på halvtid för att bearbeta sorgen. Men i fredags kom plötsligt chockbeskedet från Försäkringskassan – Jimmy hade blivit utförsäkrad trots att hans läkare förlängt sjukskrivningen.

– De ringde upp och meddelade att jag blivit utförsäkrad utan att förklara varför och utan att handläggaren ens har träffat mig, säger Jimmy Fredriksson till Nyheter24.

Skrev inlägg på Facebook som delades 66 000 gånger

Beskedet fick Jimmy att skriva ett långt inlägg på Facebook om sin situation och tiden efter dotterns bortgång. Inlägget har i skrivande stund delats 66 000 gånger och Försäkringskassans pressnummer blev nerringt av upprörda läsare.

"Halvtid med sikte på 75 och sen 100 procent duger inte åt Försäkringskasan. Och att man har kämpat i fem år mot cancern med ens egen dotters död som utgång verkar inte vara så märkvärdigt, dom har tagit beslut att jag kan jobba heltid och försäkrat ut mig", skrev Jimmy bland annat i inlägget.

"Vi har gjort bedömningen att han kan jobba"

När Nyheter24 ringer upp Försäkringskassan förklarar de att handläggaren i fallet har gjort bedömningen att Jimmy är kapabel att arbeta heltid.

– Den bedömningen görs utifrån de medicinska underlagen och de utredningar som finns, säger Cecilia Udin på Försäkringskassan, som betonar att hon inte har insikt i det specifika fallet, utan uttalar sig generellt.

I Socialstyrelsens beslutsstöd står det att man efter en krisreaktion ska vara borta i två till fyra veckor. Ett halvår är enligt Försäkringskassan "en ganska lång tid" att vara sjukskriven för en sådan diagnos.

– Det är inte alltid den bästa medicinen att vara sjukskriven, säger Cecilia Udin, som beklagar att Jimmy fick beskedet om utförsäkringen via telefon.

Jimmy är sjukskriven av läkare men tvingas ändå jobba heltid. Varför?

– Läkarens sjukskrivning är en rekommendation, sedan har vi andra underlag och i det här fallet har handläggaren gjort bedömningen att han kan klara något arbete, säger Udin.

Är det er uppgift att bedöma vad Jimmy mår bäst av?

– Det sa jag inte, vi gör en bedömning utifrån de medicinska underlag som finns och utifrån hur lagstiftningen är utformad.  Lagstiftningen är utformad som så att man ska göra en strikt bedömning, avslutar Udin.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!