Måndag 20 Sep
Stockholm

Utförsäkringen av Jimmy - "Inte politikernas ansvar"

Försäkringskassan har fått skarp kritik efter fallet med Jimmy Fredriksson.
1 av 3
Försäkringskassan har fått skarp kritik efter fallet med Jimmy Fredriksson. Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Jimmys inlägg på Facebook hade under fredagen delats av mer än 64 000 personer.
2 av 3
Jimmys inlägg på Facebook hade under fredagen delats av mer än 64 000 personer. Foto: FAKSIMIL FRÅN FACEBOOK
Alliansen tog år 2006 beslutet att ens arbetsförmåga efter sex månaders sjukskrivning ska bedömas.
3 av 3
Alliansen tog år 2006 beslutet att ens arbetsförmåga efter sex månaders sjukskrivning ska bedömas. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Fallet med Jimmy Fredriksson är Försäkringskassans ansvar, inte lagstiftarnas, säger Socialförsäkringsutskottets handläggare till Nyheter24. Försäkringskassan menar dock att de handlat i enlighet med lagen som politikerna beslutat om.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Försäkringskassan

Ansvarar för stora delar av de offentliga trygghetssystemen, och har uppdraget att utreda, besluta om och betala ut bidrag och ersättningar i socialförsäkringen. Myndigheten lyder under Socialdepartementet.

UMEÅ. Nyheter24 skrev på torsdagen om 34-årige Jimmy Fredriksson som förlorade sin dotter i cancer oktober 2011. Hans fall blev känt efter ett inlägg på Facebook, som för närvarande delats av mer än 64 000 människor.

På grund av sorgen sjukskrev han sig på halvtid för att kunna arbeta. Nyligen fick han dock beskedet av Försäkringsskassan att han blivit utförsäkrad, trots att läkaren förlängt sjukskrivningen.

– De ringde upp och meddelade att jag blivit utförsäkrad utan att förklara varför och utan att handläggaren ens har träffat mig, sa Jimmy Fredriksson till Nyheter24.

Till Nyheter24 säger en talesman för Försäkringskassan att myndigheten agerat korrekt.

– Den bedömningen görs utifrån de medicinska underlagen och de utredningar som finns.

Enligt Pernilla Tollin som inte vill uttala sig om Jimmys Fredrikssons fall specifikt, politisk handläggare för Moderaterna i Socialförsäkringsutskottet, ligger det yttersta ansvaret hos Försäkringskassan snarare än hos lagstiftande politiker.

– När det gäller Försäkringskassans grundläggande principer har de funnits där jämt. Försäkringskassan bedömer rätten till sjukpenning och bedömer underlaget till detta. Det är en princip som vi är överens om över blockgränserna, säger hon till Nyheter24.

"Bör kalla till ett personligt möte"

Tollin menar att Försäkringskassan alltid måste ta hänsyn till undantagsfall, vilket hon tycker kan förbättras.

– Har man varit sjukskriven mer än 6 månader ska man bedöma arbetsförmågan efter övrig arbetsmarknad. Men här är det ju otroligt viktigt att man beaktar undantag. Försäkringskassans handläggare lutar sig visserligen mot lagstiftningen, och ska ha kunskap om vilka undantag de ska beakta.

Hon riktar viss kritik mot myndighetens agerande i Jimmy Fredrikssons fall.

– Det är beklagligt att han inte känner sig väl bemött. Vid svåra beslut bör Försäkringskassan kalla till ett personligt möte.

Kommentera
Kopiera länk
Dela