Försäkringskassan har fått skarp kritik efter fallet med Jimmy Fredriksson.
1 av 3
Försäkringskassan har fått skarp kritik efter fallet med Jimmy Fredriksson. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Jimmys inlägg på Facebook hade under fredagen delats av mer än 64 000 personer.
2 av 3
Jimmys inlägg på Facebook hade under fredagen delats av mer än 64 000 personer. - Foto: FAKSIMIL FRÅN FACEBOOK
Alliansen tog år 2006 beslutet att ens arbetsförmåga efter sex månaders sjukskrivning ska bedömas.
3 av 3
Alliansen tog år 2006 beslutet att ens arbetsförmåga efter sex månaders sjukskrivning ska bedömas. - Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Utförsäkringen av Jimmy - "Inte politikernas ansvar"

Fallet med Jimmy Fredriksson är Försäkringskassans ansvar, inte lagstiftarnas, säger Socialförsäkringsutskottets handläggare till Nyheter24. Försäkringskassan menar dock att de handlat i enlighet med lagen som politikerna beslutat om.


Försäkringskassan

Ansvarar för stora delar av de offentliga trygghetssystemen, och har uppdraget att utreda, besluta om och betala ut bidrag och ersättningar i socialförsäkringen. Myndigheten lyder under Socialdepartementet.

UMEÅ. Nyheter24 skrev på torsdagen om 34-årige Jimmy Fredriksson som förlorade sin dotter i cancer oktober 2011. Hans fall blev känt efter ett inlägg på Facebook, som för närvarande delats av mer än 64 000 människor.

På grund av sorgen sjukskrev han sig på halvtid för att kunna arbeta. Nyligen fick han dock beskedet av Försäkringsskassan att han blivit utförsäkrad, trots att läkaren förlängt sjukskrivningen.

– De ringde upp och meddelade att jag blivit utförsäkrad utan att förklara varför och utan att handläggaren ens har träffat mig, sa Jimmy Fredriksson till Nyheter24.

Till Nyheter24 säger en talesman för Försäkringskassan att myndigheten agerat korrekt.

– Den bedömningen görs utifrån de medicinska underlagen och de utredningar som finns.

Enligt Pernilla Tollin som inte vill uttala sig om Jimmys Fredrikssons fall specifikt, politisk handläggare för Moderaterna i Socialförsäkringsutskottet, ligger det yttersta ansvaret hos Försäkringskassan snarare än hos lagstiftande politiker.

– När det gäller Försäkringskassans grundläggande principer har de funnits där jämt. Försäkringskassan bedömer rätten till sjukpenning och bedömer underlaget till detta. Det är en princip som vi är överens om över blockgränserna, säger hon till Nyheter24.

"Bör kalla till ett personligt möte"

Tollin menar att Försäkringskassan alltid måste ta hänsyn till undantagsfall, vilket hon tycker kan förbättras.

– Har man varit sjukskriven mer än 6 månader ska man bedöma arbetsförmågan efter övrig arbetsmarknad. Men här är det ju otroligt viktigt att man beaktar undantag. Försäkringskassans handläggare lutar sig visserligen mot lagstiftningen, och ska ha kunskap om vilka undantag de ska beakta.

Hon riktar viss kritik mot myndighetens agerande i Jimmy Fredrikssons fall.

– Det är beklagligt att han inte känner sig väl bemött. Vid svåra beslut bör Försäkringskassan kalla till ett personligt möte.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

1 timme sedan
Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.

Populära pålägg återkallas – kan innehålla listeria

1 timme sedan
Axfood återkallar två pålägg efter att listeria upptäckts vid en rutinkontroll.