Lördag 25 Sep
Stockholm

Läkare avbokade abort - mot kvinnans vilja

En kvinna som ville göra abort skyndsamt fick inte det av läkaren som nu kritiseras.
1 av 2
En kvinna som ville göra abort skyndsamt fick inte det av läkaren som nu kritiseras. Foto: Ng Han Guan/AP/Scanpix
Socialstyrelsen menar att läkaren dessutom brutit mot patientsekretessen.
2 av 2
Socialstyrelsen menar att läkaren dessutom brutit mot patientsekretessen. Foto: Tore Meek / SCANPIX

Enligt abortlagen ska kvinnan själv få bestämma, en rätt som en läkare nu får kritik från Socialstyrelsen för.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

ALINGSÅS. När en kvinna kom till Alingsås lasarett och ville göra abort eftersom hon var oönskat gravid fick hon i stället rådet att prata med en kurator samt ta kontakt med psykiatrin. Hon informerades också av läkaren att hon kunde bli sjukskriven och få träffa psykiater. Kvinnans aborttid avbokades sedan mot kvinnans vilja och nu får läkaren skarp kritik från Socialstyrelsen.

"Det ålåg endast xx att informera anmälaren om möjligheten till stödsamtal och inte att värdera hur välgrundat anmälarens beslut om abort var. Xx hade heller inte rätt att skjuta upp aborten utan skulle sett till att aborten utfördes skyndsamt eftersom det var anmälarens begäran", skriver Socialstyrelsen i sitt beslut.

Läkaren var dessutom i kontakt med den gravida kvinnans make och kom överens med honom om att det var bäst att vänta med aborten. Detta anses också bryta mot den patientsekretess som gäller även mot anhöriga.

Den kritiserade läkaren hävdar å sin sida att beslutet togs på grund av att det inte gick att bedöma kvinnans psykiska hälsa.

Kommentera
Kopiera länk
Dela