Tisdag 28 Sep
Stockholm

Dömd för High Chaparall-mordet frias

Den åtalade mannen har starka kopplingar till det kriminella mc-gänger Hells Angels.
1 av 2
Den åtalade mannen har starka kopplingar till det kriminella mc-gänger Hells Angels. Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX
Han frias från mord alternativt dråp, men fälls för ringa narkotikabrott.
2 av 2
Han frias från mord alternativt dråp, men fälls för ringa narkotikabrott. Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX /

Göta hovrätt friade på tisdagen den 37-årige man som vid tingsrätten åtalades och dömdes för mord i samband med en motorcykelträff på High Chaparall sommaren 2011.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

JÖNKÖPING. Som Nyheter24 tidigare skrivit om var förväntningen stor att den åtalade mannen skulle frias sedan han försatts på fri fot.

Hovrätten gör nu bedömningen att den bevisning som åklagaren lagt fram under rättegången inte är tillräcklig för att bevisa att mannen är skyldig till mordet.

- För en fällande dom i brottmål krävs det att det ska vara praktiskt taget uteslutet att det har gått till på något annat sätt än åklagaren påstått. Det finns andra omständigheter som innebär att det finns utrymme för att någon annan person har dödat den avlidne, säger rättens ordförande Charlotta Riberdahl.

Åklagaren har försökt visa att den åtalade mannen attackerade och högg den avlidne med kniv. Mannen kunde också genom iakttagelser från personer på platsen och genom teknisk bevisning bindas till brottsplatsen och till den kniv som använts vid mordet.

Ingen såg när offret knivhöggs

Dock har ingen person som hörts under rättegången sett när den avlidne knivhöggs och det har befunnit sig ett mycket stort antal personer på platsen. Det har också gått en viss tid från det att den avlidne knivhuggits tills dess att den åtalade personen setts med kniven. Detta innebär enligt hovrätten att det finns utrymme för att någon annan person än den åtalade mannen, som kopplas till Hells Angels, har knivhuggit och dödat den avlidne. Rätten har därför frikänt mannen från ansvar för mord alternativt dråp.

Mannen åtalades och dömdes vid tingsrätten även för ringa narkotikabrott. Domen överklagades dock inte vad gäller detta brott. Tingsrättens dom står därför fast i denna del.

Den åtalade mannen försattes på fri fot efter det att rättegången i hovrätten avslutades den 24 april 2012.

Kommentera
Kopiera länk
Dela