Onsdag 22 Sep
Stockholm

Efter kritiken - nu river Jönköping upp "muslimavtalet"

Avtalet innefattade bland annat att muslimska elever inte behöver sova över på skolresor.
1 av 4
Avtalet innefattade bland annat att muslimska elever inte behöver sova över på skolresor. Foto: M. Spencer Green / SCANPIX
Kommunen medger nu att man inte kan ha "riktlinjer som särbehandlar vissa barn".
2 av 4
Kommunen medger nu att man inte kan ha "riktlinjer som särbehandlar vissa barn". Foto: Anders Wiklund / SCANPIX
Avtalet skrevs 1994 och har varit i bruk sedan dess.
3 av 4
Avtalet skrevs 1994 och har varit i bruk sedan dess. Foto: Faksimil
Jönköpings kommun river avtalet med muslimska föreningar.
4 av 4
Jönköpings kommun river avtalet med muslimska föreningar. Foto:

Kommunen har beslutat att riva upp avtalet som bland annat inneburit att muslimska elever inte behöver sova över på studieresor och att flickor får duscha i underkläder eller t-shirt efter idrottslektion.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
"Råd och Riktlinjer"

Utdrag ur Råd och riktlinjer för muslimska barn/elever i Jönköpings kommuns skolor. Överenskommelser mellan skolan och de muslimska församlingarna i Jönköping. Stödmaterial för skolorna läsåret 2011/2012:

Maten:

- Att elev som ofta drabbas av samvetsnöd på grund av skolmaten får äta hemma under terminen.
- Att när muslimska föräldrar besöker skolan ska man följa sitt barn till skolmåltiden.
- Att representanter för muslimska församlingarna genom rektorns försorg har möjlighet att besöka köket där skolmaten lagas.

Dusch/bad och idrott:

- Att idrott är obligatoriskt för alla elever.
- Att flickor under idrottslektion tillåts bära sedvanlig huvudbonad, dock ordentligt knuten, samt långärmat klädesplagg och benkläder.
- Att underkläder/T-shirt får användas vid duschning.

Lägerskola/studieresor:

- Att det är av stor vikt att alla elever bereds möjlighet att delta vid lägerskolor och studieresor.
- Att föräldrar till elever som inte får övernatta vid till exempel lägerskola, antingen hämtar sina barn på kvällen och kör dem tillbaka följande morgon, eller deltar i aktiviteten och stannar över natt tillsammans med sina barn.

JÖNKÖPING. Efter att föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime gjort en anmälan till Skolinspektionen väljer kommunen att riva avtalet med muslimska föreningar.

Avtalet "Råd och riktlinjer för muslimska barn/elever" innefattade bland annat att muslimska elever inte behöver sova över vid studieresor, att simläraren ska vara kvinnlig och att flickor får duscha med t-shirt efter idrotten.

– Det blir att klart och tydligt producera hedersnormer i deras liv och vardag, sa Sara Mohammed, ordförande för Glöm aldrig Pela och Fadime, tidigare till Nyheter24.

Nu backar kommunen

Efter anmälan och massiv kritik från flera föreningar och organisationer medger nu kommunen att avtalet bryter mot skollagen

– Vi tycker att det är viktigt att vi följer skollagen och kan erbjuda en likvärdig skola och då kan vi inte ha riktlinjer som särbehandlar vissa barn, säger AnneMarie Grennhag (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Jönköpings kommun, till TV 4 Nyheterna Jönköping.

Avtalet skrevs för första gången 1994 med anledning av att det fanns elever som inte deltog på idrotten och vid utflykter.

– Då var det problem med att få muslimska elever att delta i skolan. Därför valde man den här vägen. Men det har hänt mycket på de tjugo år som snart gått, sa Peter Lindström, biträdande utbildningsdirektör i Jönköpings kommun, tidigare till Nyheter24.

AnneMarie Grennhag håller med om att mycket har hänt under åren som gått, och menar att det till stor del beror på de regler som fram tills i dag varit i bruk.

– Det vi fick veta i dag är att tack vare de här reglerna så har det för varje år som gått blivit allt mindre problem. De här tjejerna är med på undervisningen nu, säger hon till TT.

Kommentera
Kopiera länk
Dela