Måndag 20 Sep
Stockholm

Tolgfors närmaste man får kicken

Skandalerna kring vapenfabriken i Saudiarabien blossade upp i början av mars då SR Ekot avslöjade att en FOI-anställd i hemlighet skulle hjälpa Saudiarabien att bygga en vapenfabrik.
1 av 7
Skandalerna kring vapenfabriken i Saudiarabien blossade upp i början av mars då SR Ekot avslöjade att en FOI-anställd i hemlighet skulle hjälpa Saudiarabien att bygga en vapenfabrik. Foto: Hassan Ammar / AP / SCANPIX
Tolgfors ska enligt uppgifter inte ha känt till upplägget med SSTI förrän det övergavs i mars 2010 - trots att personer på hans departement hela tiden var införstådda med projektet.
2 av 7
Tolgfors ska enligt uppgifter inte ha känt till upplägget med SSTI förrän det övergavs i mars 2010 - trots att personer på hans departement hela tiden var införstådda med projektet. Foto: Hassan Ammar / AP / SCANPIX
Då uppgiften riskerade att tänja på gränserna för vad FOI fick göra såg man till att bilda ett bulvanföretag, SSTI - där en FOI-anställd skulle samordna hela projektet.
3 av 7
Då uppgiften riskerade att tänja på gränserna för vad FOI fick göra såg man till att bilda ett bulvanföretag, SSTI - där en FOI-anställd skulle samordna hela projektet. Foto: Hassan Ammar / AP / SCANPIX
Sten Tolgfors tvingades till slut lämna sin post som försvarsminister.
4 av 7
Sten Tolgfors tvingades till slut lämna sin post som försvarsminister. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Regeringen beslutade i tysthet att avskeda Håkan Jevrell i maj i år.
5 av 7
Regeringen beslutade i tysthet att avskeda Håkan Jevrell i maj i år. Foto: Ulf Palm/ SCANPIX
Försvarsminister Sten Tolgfors avgick den 29 mars.
6 av 7
Försvarsminister Sten Tolgfors avgick den 29 mars. Foto: Tomas Oneborg / SCANPIX
Jevrell har tidigare vägrat att svara på frågor gällande vapenfabriken i Saudiarabien.
7 av 7
Jevrell har tidigare vägrat att svara på frågor gällande vapenfabriken i Saudiarabien. Foto: Ulf Palm / SCANPIX

Drygt en månad efter att försvarsministern avgått är det dags för statssekreteraren att flytta på sig.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Saudiaffären

Skandalerna kring Tolgfors och vapenfabriken i Saudiarabien blossade upp i början av mars då SR Ekot avslöjade att en FOI-anställd i hemlighet skulle hjälpa Saudiarabien att bygga en vapenfabrik. Då uppgiften riskerade att tänja på gränserna för vad FOI fick göra såg man till att bilda ett bulvanföretag, SSTI - där en FOI-anställd skulle samordna hela projektet.

Försvarsministern ska enligt uppgifter inte ha känt till upplägget med SSTI förrän det övergavs i mars 2010 - trots att personer på hans departement hela tiden var införstådda med projektet.

Krav på Tolgfors avgång väcktes tidigt av Vänsterpartiet och miljöpartisten Gustav Fridolin valde att anmäla Tolgfors till KU.

Sten Tolgfors tvingades till slut lämna sin post som försvarsminister. Beskedet lämnade han på en presskonferens den 29 mars.

Förre försvarsministern Sten Tolgfors statssekreterare Håkan Jevrell har tvingats bort från sitt uppdrag. Något han själv menar är naturligt med tanke på vad som hänt.

– Det är väl helt normalt att man, när statsrådet går, så förväntas jag lämna in begäran om entledigande. Och det gjorde jag, säger Jevrell till SR Ekot.

Men på frågan om beslutet var hans eget medger han:

– Det är ju ett regeringsbeslut.

Skötte kontakterna med Saudiarabien

Jevrell var den som till stor del skötte kontakterna med Saudiaraben gällande planerna på att bygga en vapenfabrik. Han har tidigare undvikit att svara på några frågor gällande projektet trots att det var han som 2008 åkte ner till Saudiarabien för att få saudierna på bättre humör efter en smärre samarbetskris, rapporterar SR Ekot.

Saudierna ville att projektet skulle ledas av det svenska totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, samtidigt som regeringen ville att ett privat företag skulle ta över projektet. Resultatet blev att projektet skulle ledas av ett av FOI bildat bulvanföretag under ledning av en av FOI:s anställda.

Mellan mars 2009 och februari 2010 informerades regeringen vid flera tillfällen om bolaget utan några som helst invändningar.

Kände till kopplingen

Försvarsminister Sten Tolgfors avgick den 29 mars i år och sedan dess har Jevrell erkänt att han haft informerats om kopplingen mellan bulvanföretaget och FOI i februari 2010.

Den 10 maj tog regeringen i tysthet beslutet att avskeda Håkan Jevrell.

Fortfarande pressas handelsminister Ewa Björling (M) om sin inblandning i affärerna och flera frågor är ännu obesvarade.

Kommentera
Kopiera länk
Dela