Johan Augustin träffade sin nuvarande pojkvän först via appen Grinder, men sedan träffades de igen senare av en tillfällighet och då sa det klick.
1 av 2
Johan Augustin träffade sin nuvarande pojkvän först via appen Grinder, men sedan träffades de igen senare av en tillfällighet och då sa det klick. - Foto: Jonas Gratzer
Cecilia dejtade från och till i sex år via nätet - men tröttnade på fejkade personligheter.
2 av 2
Cecilia dejtade från och till i sex år via nätet - men tröttnade på fejkade personligheter. - Foto: Privat

Hon tröttnade på de fejkade nätprofilerna

NYHETER24 GRANSKAR DEL 3. På nätet kryllar det av fejkade personligheter och killar som bara vill ligga. Nyheter24 har pratat med två erfarna nätdejtare som båda idag har gett upp jakten efter den rätte på nätet.


Miljonaffär - men under hård granskning

Nyheter24:s granskning av nätdejtingsajterna har visat att flera av dem omsätter tiotals miljoner varje år, mycket tack vare medlemsavgifter eller olika typer av "premium-medlemskap". Ändå marknadsför sig flera av sajterna som "gratis", något de tidigare fått kritik av från Konsumentverket. Just nu pågår en dialog mellan myndigheten och flera bolag om att ändra vad som står där man blir medlem. Står det gratis ska det vara gratis.

Läs de tidigare delarna:

Del 1: Singlarnas nätjakt på kärleken - en jätteaffär

Del 2: Nu ska dejtingsajterna stoppas från att locka med "gratis"

INTERNET. Cecilia, 38, har nätdejtat i omgångar sedan sex år tillbaka. Sammanlagt har hon lagt ungefär 2000 kronor på nätdejting. Inte en enorm summa, men med tanke på att hon idag lagt av, kanske en onödig sådan.

- Jag slutade för det gav mig inte någonting till slut. Jag kan lika bra träffa män ute i verkliga livet, säger hon.

Hon har testat de flesta dejtingsidorna och kan berätta att det ofta är samma killar registrerade på dem allihop - samtidigt.

- Det jag ogillar med nätdejting är när killar spelar en karaktär på nätet och visar sig vara någon helt annan i verkliga livet. Till exempel när de har profilbilder som är tio år gamla.

Eller, berättar Cecilia, när de lovar guld och gröna skogar i ett väldigt tidigt skede:

"Heting!

Du skulle bli varm i min närvaro. Dina ögon glansiga och pupillerna stora. Dina läppar kyssugna. När jag oblygt masserar dina triggerpunkter går det som en skälvande stöt genom hela din kropp. Hoppas verkligen du har lust att ta ett glas vin på stan med mig snart

Är charmig trevlig och kul

Kram"

- Man kan säga att det var det knäppaste meddelandet jag fått under mina år som nätdejtare, säger hon.

"Borde stå tydligare att det kommer att kosta pengar"

Cecilia förstår affärsidén med att många sajter framstår som gratis men sedan tar betalt för privata meddelanden. Klart kunden till slut betalar för att kunna prata med någon, det var ju hela anledningen till att registrera sig från första början.

- Jag kan förstå att det är lätt att få folk betala efter att de redan lagt ner mycket energi på att skapa en profil, säger hon och fortsätter:

- Det borde verkligen finnas ett tydligare budskap att det kommer kosta pengar.

Fejkade personligheter och löften om tillfredsställelse kan vara enklare för killar på nätet än i det verkliga livet. Men även på nätet märker hon att “vi i Norden” har vissa kontaktsvårigheter.

- Vi är så reserverade, även framför skärmen. Jag märker direkt om det är en utländsk man som kontaktar mig, de är mer rak på sak med vilka de är och vad de vill, säger hon.

Cecilias tips till en oerfaren nätdejtare är att träffas på en offentlig plats första gången och att inte skicka för många bilder till personen i ett tidigt skede.

- Och bygg för Guds skull inte upp en fantasibild av personen innan ni träffats, det är så lätt att man gör det och blir besviken, säger hon.

"Killar vill ju ligga"

Johan Augustin, 36, har använt sig av både nätdejting och appar som till exempel Grindr. Tidigare var han en flitig besökare på sajten QX men upptäckte snart att Facebook är ett bättre ställe att ragga på.

- Facebook är gratis och man kan kolla fler bilder på bekantas bekanta, säger han.

På Facebook raggar man på följande vis enligt Johan:

- Utforska gemensamma vänner

- Puffa de du tycker är intressanta

- Adda dem som vänner

- Börja prata via meddelanden

- Träffas

Appen Grindr för homosexuella killar är ett verktyg som snabbspolar bandet. Här kan man se vilka personer som befinner sig inom en viss förinställd radar. Man kan direktkontakta dem och fråga om de vill ses.

- Grindr är mest för sex, man bestämmer att ses och ha sex helt enkelt, säger Johan Augustin och fortsätter:

- Killar vill ju ligga, säger han.

Johan Augustin har själv lagt nätdejtingen på hyllan ett tag. En av de personerna han pratade med på Grindr bestämde han sig för att träffa mer seriöst.

- Ja, han sitter här bredvid mig i soffan. Men jag vill poängtera att vi faktiskt inte träffades seriöst via Grindr utan stötte på varandra i mataffären långt senare, säger han.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!