Än så länge är de icke ekologisk begravningarna vanligast.
1 av 2
Än så länge är de icke ekologisk begravningarna vanligast. - Foto: Bilal Hussein / AP / SCANPIX
2 av 2
- Foto: Anna-Lena Lundqvist

Promessa slår tillbaka mot "begravningsetablissemangets lögner"

Susanne Wiigh-Mäsaks uppfinning för ekologiska begravningar har ifrågasatts och kallats bluff. Själv hävdar hon dock att det är en rädd bransch som försöker hindra utvecklingen som ligger bakom de rykten som sprids.


Promessa Organics grundare Susanne Wiigh-Mäsak känner sig hotad av begravningsbranschen. Flera personer vill stoppa den ekologiska begravningsmetod företaget erbjuder för att ha kvar sitt monopol, tror hon.

- Det har funnits hot, ja, säger Susanne Wiigh-Mäsak.

Som Nyheter24 tidigare berättat påstår sig företaget Promessa Organic ha uppfunnit ett ekologiskt begravningssätt. Metoden har kritiserats då ingen har fått se bevis på att modulen fungerar och ingen anläggning har ännu byggts.

Men enligt Susanne Wiigh-Mäsak grundar sig kritiken i någonting helt annat. Nämligen en liten grupp män som vill ha kvar monopolet med de två existerande begravningsmetoderna som i dag tillåts enligt begravningslagen.

- Det är nåt som inte står rätt till i begravningsbranschen, säger Susanne Wiigh-Mäsak.

Hon reagerade starkt på den första artikeln Nyheter24 publicerade om det ekologiska begravningssättet och kritiken från Professor Bengt R Johansson. Han menar att Promessa Organic är en bluff, att det inte går att pulverisera en människokropp på det sätt som påstås.

Men att han beskrev Susanne Wiigh-Mäsak, som en “sanslös person med ett sug och en övertalningsförmåga som man måste vara professionellt vaccinerad för att genomskåda” är det som hon är mest besvärad av.

- Det är riktigt otrevligt sagt. Begravningsbranschen har ju använt sig av honom, de försöker skapa ett dåligt rykte om mig. De vill inte att detta kommer igång för då kommer deras makt och deras pengar att försvinna, säger hon.

Personer som figurerar i toppen av begravningsetablissemanget kommer göra allt de kan och drar sig inte för någonting för att krossa Promessa Organic, menar Susanne Wiigh-Mäsak och säger att det sprids falska rykten som journalister går på.

Men det är inte bara ryktesspridning och anklagelser i media som Wiigh-Mäsak drabbats av. Hon säger sig också ha utsatts för olika typer av hot som hon menar kan komma inifrån begravningsbranschen.

"Han får hemskt gärna komma och titta"

Promessa Organics grundare säger också att de som inte tror att modulen existerar är välkomna att besöka företaget och se själva. Även Professor Bengt R Johansson.

- Han får hemskt gärna komma och titta, jag har tidigare ringt och pratat med honom men han har sagt att han känner sig pressad av begravningsbranschen och därför måste uttala sig kritiskt, säger hon.

Däremot vill hon inte visa upp modulen för allmänheten eller ute i massmedia så att ingen gör en dålig kopia av den.

- Vi måste skydda vår teknik, poängterar hon och kommenterar Bengt R Johanssons påstående att det inte går att pulverisera en kropp med en lätt skakning:

- Det är en kort skakning men den innehåller mycket energi, han har ingen aning om de här sakerna, säger hon.

Samarbetar med hemlig kund

Promessa Organic har nu inlett ett samarbete med sin första kund, ett amerikanskt bolag som gått med på att förbetala anläggningen. Det ger Promessa Organic möjlighet att börja bygga. Och så fort det är klart får man komma och titta.

- Allt kommer att ske i Sverige och vi får även behålla utrustningen tills vi får vår första svenska kund.

Det är än så länge hemligt vem eller vilka Promessa Organic är i samtal med. Men Susanne Wiigh-Mäsak tror anläggningen för promession blir klar och kunden kan avslöjas år 2013.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

1 timme sedan
Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Höganäs: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kör in i mitträcket på Christinelundsvägen i höjd med Domsten.", skriver polisen på sin hemsida.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.