För att skydda sig mot de förödande järnnätterna sitter jordgubbsodlarna uppe och vakar över sina fält.
1 av 4
För att skydda sig mot de förödande järnnätterna sitter jordgubbsodlarna uppe och vakar över sina fält. - Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix
Om de finns risk för frost lägger de över en fiberduk över plantorna.
2 av 4
Om de finns risk för frost lägger de över en fiberduk över plantorna. - Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix
De sätter även på vattenspridarna så att markfrosten inte når ner.
3 av 4
De sätter även på vattenspridarna så att markfrosten inte når ner. - Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix
En av Sveriges största jordgubbsodlare Karl-Gustav Paulsson lugnar dock svenskarna: "Alla kommer att få svenska jordgubbar till midsommar."
4 av 4
En av Sveriges största jordgubbsodlare Karl-Gustav Paulsson lugnar dock svenskarna: "Alla kommer att få svenska jordgubbar till midsommar." - Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix

Järnnätter hotar jordgubbssommaren

"Vi har järnnätterna framför oss nu"


Nu slår järnnätterna till

Järnnätter är nätter med frost under vår och försommar. Nätterna är extra kritiska och kan skada eller försena växter och odlingar.

I mellansverige inträffar järnnätterna första veckan i juni, speciellt natten till den 2 juni. Samma dag som SMHI varnat för.

SVERIGE. Den officiella jordgubbspremiären är nu avklarad och de svenska odlarna kan därmed andas ut. Men bara tillfälligt. Nu går nämligen SMHI ut och varnar för de så kallade järnnätterna som vi har framför oss.

– Kommande natt är osäker men natten in mot lördag kan det bli frost, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI, till Nyheter24.

Nu kommer järnnätterna

För att rädda midsommar, studenten och alla skolavslutningar jobbar jordgubbsodlarna för fullt.

– Det här är den oroligaste tiden som odlare. Slår frosten till och du har inte skydd ryker mycket av odlingen. I natt var det nära att det blev frost, säger Fredrik Hörenius, jordgubbsodlare Ulvagubben utanför Uppsala, till Nyheter24.

För att skydda sig mot de förödande järnnätterna sitter de uppe och vakar över sina fält. För Nyheter24 berättar Fredrik Hörenius om knepen. Bland annat lägger de över en fiberduk över plantorna och sätter på vattnet så att markfrosten inte når ner.

– Vi sitter uppe och vakar och är det så att det kryper ner mot noll drar vi på duken. Sedan får man se till så att vattenspridarna inte fryser. Det är ett jädra meck det där, säger Fredrik Hörenius.

"Alla får svenska jordgubbar till midsommar"

En utav Sveriges största jordgubbsodlare Karl-Gustav Paulsson från Bromölla lugnar dock alla jordgubbsfantaster.

– Vi har järnnätterna framför oss nu, men vi har direktkontakt med metrologerna på SMHI, säger Karl-Gustav Paulsson till Nyheter24 och fortsätter:

– Alla kommer att få svenska jordgubbar till midsommar. Det kan jag lova.

/
Mat
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!