Tangentbordet ärskitigt, men värst är telefonen och kontorsstolen.
1 av 5
Tangentbordet ärskitigt, men värst är telefonen och kontorsstolen. - Foto: Matilda Andersson / Nyheter24
På torsdagen är det WHO:s tobaksfria dag då organisationen uppmärksammar kampen mot tobaken och tobaksindustrin.
2 av 5
På torsdagen är det WHO:s tobaksfria dag då organisationen uppmärksammar kampen mot tobaken och tobaksindustrin. - Foto: Fredrik Varfjell / SCANPIX
Årligen dör 5,4 miljoner människor av tobaksbruk.
3 av 5
Årligen dör 5,4 miljoner människor av tobaksbruk. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Över 500 olika bakterier hittades efter provtagningar på 90 kontor.
4 av 5
Över 500 olika bakterier hittades efter provtagningar på 90 kontor. - Foto: Jonas Ekströmer / SCANPIX
Manliga kontor är värre än kvinnliga.
5 av 5
Manliga kontor är värre än kvinnliga. - Foto: Yvonne Åsell / SCANPIX

Kontoret är vidrigare än du tror

Dina kollegors bakterier frodas omkring dig.


Tobaksfria dagen

Den 31 maj är det WHO:s tobaksfria dag då organisationen passar på att uppmärksamma tobaksindustrin och uppmana människor att sluta röka och snusa. Årligen beräknas 5,4 människor dö på grund av tobaksbruk.

I dagsläget är tobaksrökningen den största och vanligaste orsaken till sjukdom, lidande och förtida dödsfall i Sverige. Över en miljon svenskar röker och det är nästan lika många som snusar.

Många har redan hunnit smutsa ner sig på väg till jobbet - och inte blir det bättre när man väl är på plats. Ny forskning visar nämligen att bakterier stormtrivs på kontor, och speciellt på manliga.

Det spelar ingen roll att bordsytor, golv och toaletter städas dagligen, smutsen frodas ändå. Inte mindre än 500 olika bakterier hittades efter att forskare tagit prover på 90 olika amerikanska kontor.

Bakterierna kommer främst från jobbarkompisarna och oss själva (ju skitigare kollegor desto värre). Härligheter från huden, näsan och munnen växer så det knakar på tangentbord, mus och skrivbord - men allra mest bakterier hittades på telefonen och i kontorsstolen.

Män smutsigare än kvinnor

Forskningsresultaten pesenterades i tidsskriften PLoS ONE av Scott Kelley som tillsammans med sina kollegor undersökt olika kontor runt om i USA, från New York till San Fransisco.

Efter att ha tagit 450 prover på 90 olika kontor kom man fram till att kontor med övervägande del manliga anställda är skitigast. Orsaken till varför är oklar, men utifrån tidigare studiers resultat har man kunnat se att män överlag är skitigare än kvinnor, främst då det kommer till tandborstning och handtvätt.

Men det kan även bero på att män i genomsnitt är större kvinnor och därmed släpper ifrån sig mer bakterier, rapporterar SVT.

/
/
/
Man
/
/
/
WHO
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!