Troilius har bytt namn och hoppas nu få arbeta som läkare igen - trots att han våldtog en sövd patient 2007.
Troilius har bytt namn och hoppas nu få arbeta som läkare igen - trots att han våldtog en sövd patient 2007. - Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix

Våldtäktsdömde tevedoktorn Troilius vill jobba igen

Carl Troilius - känd från teve och dömd för grov våldtäkt - vill få rätt att jobba som plastikkirurg igen.


Carl Troilius

Troilius dömdes hösten 2007 i Malmö tingsrätt till tre och ett halvt års fängelse för våldtäkten. Efter överklagan bekräftade hovrätten utfallet i skuldfrågan.

Straffet blev däremot hårdare, fyra års fängelse, eftersom övergreppet betecknades som grovt, bland annat eftersom patienten blivit försatt i försvarslöst tillstånd med hjälp av preparatet propofol och att våldtäkten därmed var planlagd. I samband med att domen i hovrätten föll begärde Socialstyrelsen att Troilius skulle fråntas sin legitimation.

Troilius överklagan till Högsta domstolen ogillades och domen från hovrätten vann därmed laga kraft. I april 2008 beslutade Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd att Troilius skulle fråntas sin legitimation.

Våldtäktsdömde plastikkirurgen Carl Troilius, känd från teveserien Plastikkliniken, vill börja arbeta som plastikkirurg igen.

Troilius, som bytte namn 2010 och nu heter något annat, har skrivit ett brev till Socialstyrelsen där han ber om att få sin läkarlegitimation tillbaka.

Troilius, som våldtog en 23-årig kvinna som var nedsövd för att få brösten opererade, menar att det inte är en tillfällighet att hans offer var en person som han kände privat och hävdar att han aldrig utsatt någon av sina andra patienter för något liknande. Han anser nu därför att han sonat sitt brott och kan återuppta sitt yrke som läkare under nytt namn.

Det är nu fem år sedan Carl Troilius begick våldtäkten, som bedömdes som grov av Svea hovrätt. Han skriver i sitt brev till Socialstyrelsen att han är "på det klara med mitt agerande var djupt klandervärt" men att det inte finns någon risk att han återfaller i brott. En uppfattning som också hans samtalsterapeut gett uttryck för i en bifogad handling.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Miljöpartiet KU-anmäler Bohlin

Storm slår hårt mot Ukrainas sköra elsystem

Tiotusentals människor är utan ström i Ukraina sedan starka stormvindar och skyfall lett till ytterligare skador på landets energiinfrastruktur.

Samband mellan sprängningar utreds – kvinna dog

Åklagare ser samband mellan den dödliga explosionen i Storvreta och sprängningar i Hässelby respektive Linköping i september. Ärendena utreds nu ihop.

10 yrken där du får jobb direkt – och lön på upp till 35 000 i månaden

Det är lågkonjuktur, men det betyder inte att det är nattsvart på arbetsmarknaden för det. Nyheter24 listar tio yrken där möjligheterna till jobb är stor.

Ica-butiken betalar en miljon för säkerheten: "Det är hemskt"

Svensk dagligvaruhandel utsätts för allt fler brott. Fler än hälften av butikerna utsattes för allt från stöld till hot och våld under första kvartalet 2024. Och kostnaden för att stävja brottsligheten kostar handlarna enorma summor.

Två döms för djurplågeri på slakteri

Grisar på ett skånskt slakteri utsattes för allvarliga och upprepade brott. Två män döms nu till villkorlig dom och dagsböter av Ystads tingsrätt, som kommit fram till att 18 djur vid slakt har lidit på ett sätt som är att bedöma som djurplågeri.