Tisdag 20 Apr
Stockholm

Sprängmedel hittat på Ringhals - Säkerhetsnivån höjs på svenska kärnkraftverk

Stig Isaksson: "Självklart är det allvarligt om någon försöker föra in sprängmedel på en kärnteknisk anläggning."
1 av 2
Stig Isaksson: "Självklart är det allvarligt om någon försöker föra in sprängmedel på en kärnteknisk anläggning.". Foto: Björn Larsson Rosvall / SCANPIX
Sprängdegen hittades på väg in på det mest välbevakade området.
2 av 2
Sprängdegen hittades på väg in på det mest välbevakade området. Foto: Björn Larsson Rosvall / SCANPIX

Bombhund hittade sprängämnen på truck inne på området.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

VARBERG. Vad som tros vara sprängmedel hittades på torsdagen på en truck på väg in på det hårdast bevakade driftområdet inne på anläggningana vid Ringhals kärnkraftverk.

Något som fick Strålsäkerhetsmyndigheten att omedelbart slå larm, vilket ledde till att skyddsnivån höjdes från normal till den högre nivån gul på samtliga svenska kärnkraftverk.

- Vi ser naturligtvis allvarligt på det här, säger Gösta Larsen, kommunikationschef på Ringhals, till Aftonbladet.

Sprängmedlet som hittades på Ringhals beskrivs som en typ av sprängdeg stor som en "mindre knytnäve". Enligt polisen fanns ingen reell explosionsrisk i och med att antändningsanordning saknades.

Flera personer som arbetar på kärnkraftverket har nu förhörts och Strålsäkerhetsmyndigheten följer noga polisutredningen.

- Självklart är det allvarligt om någon försöker föra in sprängmedel på en kärnteknisk anläggning. Det här är något som inte har förekommit på många år, säger Stig Isaksson, myndighetsspecialist för fysiskt skydd vid Strålsäkerhetsmyndigheten, till Aftonbladet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela