Måndag 19 Apr
Stockholm

Systembolaget ändrar vinmärkning från Israelockuperat land

"Omstridda" ska bli "ockuperade" i den så kallade vinkartboken.
1 av 3
"Omstridda" ska bli "ockuperade" i den så kallade vinkartboken. Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Efter att en man mejlat regeringen och Systembolaget ska märkningen av vinerna från Golanhöjderna ändras och ses över.
2 av 3
Efter att en man mejlat regeringen och Systembolaget ska märkningen av vinerna från Golanhöjderna ändras och ses över. Foto: CHRISTINE OLSSON / SCANPIX
Israelisk kravallpolis patrullerar i Golanhöjderna.
3 av 3
Israelisk kravallpolis patrullerar i Golanhöjderna. Foto: Ariel Schalit / AP / SCANPIX

Vin från illegalt ockuperade Golanhöjderna har sålts som israeliskt. Nu ska Systembolaget se över etiketterna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Golanhöjderna

Under sexdagarskriget 1967 var området Golanhöjderna, som ligger i nordvästra Syrien, ett av de landområden som attackerades av Israel. År 1980 annekterade man sedan höjderna men varken FN eller något land har erkänt detta. I stället har FN konstaterat att annexionen strider mot internationell rätt.

SVERIGE. Två viner som säljs på Systembolaget märks som israeliska fast de kommer från Golanhöjderna - ett syriskt område Israel annekterat i strid med internationell folkrätt. Nu backar det statliga företaget. Detta efter att en man i Malmö mailat utrikesminister Carl Bildt, finansminister Anders Borg och Systembolaget.

Han fick svaret från Systembolagets inköpsdirektör att texten i vinkartboken på företagets hemsida om det aktuella områdena ska ändras från "omstridda" till "ockuperade" och att ändringarna ska ske i samråd med Utrikesdepartementet.

Systembolaget ska också diskutera utformningen av flaskornas etiketter med leverantören och på så vis se om de kan ändra informationen så att den inte missupfattas. 

Efter att fått besked om att privatpersonen skulle få ett svar skickade Anders Borg ett kort "utmärkt!" till Systembolagets vd.

Det framgår dock inte om vinet ska fortsätta säljas.

Kommentera
Kopiera länk
Dela