Nu har ännu en falsk krona dykt upp.
1 av 2
Nu har ännu en falsk krona dykt upp. - Foto: Jens Ökvist / SCANPIX SWEDEN
2 av 2
- Foto: Flashback.org

Horkarlsmyntet analyseras på nätet

Ett nytt "horkarlsmynt" har hittats i en treårings sparbössa i Skåne. På disskussionsforum pågår teorier för fullt om vem eller vilka som ligger bakom de falska enkronorna.


Fakta kring falskmyntet

Den falska enkronan har troligtvis tagits fram med hjälp av en riktig krona som slipats på ena sidan och sedan präglats med ny text. Den kan också ha gjutits i hemmamiljö.

På originalet står skriften "CARL XVI GUSTAF SVERIGES KONUNG" - som på falskmyntet bytts ut till "VÅR HORKARL TILL KUNG".

Det är ännu oklart hur länge kronorna varit i omlopp, men i den inpräglade texten står det att falskmyntet är från 2012.

"EN", som står för konstnären Ernst Nordin, har bytts ut till "NN". Enligt spekulationer på internet skulle denna förkortning kunna stå för "No name", eller "Not Nordin".

Under de senaste två veckorna har falska enkronor dykt upp i olika delar av landet. I stället för texten "Carl XVI Gustaf Sveriges Konung" står det "Vår horkarl till kung", en förfalskning som uppmärksammats både i media och i diskussionsforum på nätet. Under midsommarhelgen hittades ytterligare ett mynt, den här gången i en treårings sparbössa, skriver Sydsvenskan.se.

På forumet Flashback har en mindre undersökning satt igång.

Användaren Didi har jämfört en bild på Horkronan med en äkta och skriver:

"Översta vänstra bilden ligger dom på varandra och man kan tydligt se skillnaden. Skulle själv vilja påstå att det är ett relativt slarvigt arbete (perfektionist som man är), och kungens ansikte verkar vara en egen version. Av det att dömma skulle jag gissa på att det är en en man operation".

För Nyheter24 berättar Didi varför han börjat analysera myntet:

– Borde vara en självklarhet att komma på, speciellt för den som utreder saken då man kan jämföra kvalitet etcetera och då kanske få en uppfattning vem som har gjort det.

Han poängterar att han inte är någon expert och de skador han pekar ut kan lika gärna vara smuts.

Har du själv ett horkarlsmynt?

- Nej jag äger inget och är inte så intresserad då jag tycker uttrycket "horkarl" är obscent att sätta på ett mynt. Men jag skulle absolut behålla det om jag hittade ett.

Har du teorier om vem eller vilka som ligger bakom?

- Absolut ingen aning då jag inte har någon som helst insyn om myntare eller kungen-hatare. Men på skoj skulle jag säga Drottning Silvia, vem annars skulle ta det så personligt?

 

Vet du någonting om horkarlsmyntet? Kontakta tips@nyheter24.se.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.