Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

LCHF-larmet: "Dieterna kommer och går - kostråden består"

- 27/06/2012, 15:49 -
Pasta - inget för den som håller en LCHF-diet.
1 av 4

Pasta - inget för den som håller en LCHF-diet.

JESSICA GOW / SCANPIX

Stephan Rössner menar att de officiella kostråden inte förändrats särskilt mycket - det är till stor del samma saker som är bra i dag som i går och i morgon.
2 av 4

Stephan Rössner menar att de officiella kostråden inte förändrats särskilt mycket - det är till stor del samma saker som är bra i dag som i går och i morgon.

Björn Larsson Rosvall / SCANPIX

Doktor Robert Atkins, mannen bakom dieten med samma namn.
3 av 4

Doktor Robert Atkins, mannen bakom dieten med samma namn.

TYLER MALLORY / AP / SCANPIX

En saftig entrecôte kanske är bra, men blir det för mycket kan man få en stroke, eller? Rönen är nya varje dag - men vad är egentligen sant även på lång sikt?
4 av 4

En saftig entrecôte kanske är bra, men blir det för mycket kan man få en stroke, eller? Rönen är nya varje dag - men vad är egentligen sant även på lång sikt?

ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Nya rön varje dag om vad du ska och inte ska äta. Men egentligen har inte de breda rekommendationerna förändrats på mycket länge.

SVERIGE. "Ät inte x", "ät mer av y", "undvik allt". Det går inte en dag utan att nya till synes livsavgörande rön kommer. Alla leder de fram till nya rekommendationer av olika dietister. Och frågan allt fler ställer sig är om det finns några sanningar man kan lita på när det kommer till mat?

– Om man tittar över tid har de officiella kostråden från Livsmedelsverket inte förändrats speciellt mycket. När de nya nordiska kostråden presenteras under året kommer de visa ungefär samma sak som tidigare, säger Stephan Rössner, professor i hälsoinriktad beteendeforskning vid Karolinska institutet, till Nyheter24.

Kött leder till stroke??

På onsdagen presenterades en studie i British Medical Journal som konstaterar att för mycket kött ökar risken för hjärtsjukdom och stroke. Men riktigt så enkelt är det inte, menar Rössner.

– Om du får en hjärtinfarkt är det hundratals saker som spelar roll även om kosten är en av dem, säger han.

När det gäller just kött konstaterar även Stephan Rössner dock att de flesta experter säger att kött i stora mängder kanske inte är hälsosamt. Samtidigt buntas flera olika typer av kött ofta ihop.

– De flesta verkar dock vara överens om att de jättelika biffarnas tid är förbi, säger han och påpekar att det också finns en etisk aspekt på köttkonsumtionen i och med köttindustrins påverkan på miljön.

"Livsmedelsverkets rekommendationer enda vi följer"

På Lunds universitet bedrivs forskning om bland annat enskilda livsmedels effekter på hälsan. Anne Nilsson, som forskar i industriell näringslära, menar att det egentligen bara finns en "universell sanning" de baserar forskningen på.

– Livsmedelsverkets rekommendationer är det enda vi följer. Generellt tror vi på en balanserad diet och att det är sunt att följa verkets råd, säger hon till Nyheter24.