Anonymous
Scum-Manifestet tillbaka trots nya dödshot - Foto: Bildkälla: Shutterstock

Scum-Manifestet tillbaka trots nya dödshot

I augusti sätter Turteatern i Stockholm åter igen upp sin kontroversiella pjäs Scum-Manifestet, trots nya dödshot.


SCUM

SCUM står för: Society for Cutting Up Men

Scum- Manifestet är en radikalfeministiskt text som publicerades år 1968 av Valerie Solanas.

Manifestet pratar om hur männen är roten till all ondska och problem i världen.

Eftersom männen inte fyller någon nyttig funktion på denna planet, bör de också utplånas.

 

STOCKHOLM. I höstas gick föreställningen Scum-Manifestet på Turteatern. De inblandade fick efter premiären ta emot hot, något som nu upprepar sig inför nypremiären den 2 augusti, även denna gång på Turteatern.

Under våren har sammanlagt tre hotbrev inkommit, samt en film som skickats till skådespelaren i Scum-Manifestet, Andrea Edwards. Enligt henne rör det sig om en enda person bakom samtliga hot.

– Det är en riktig looser från "Anonymous", vi har fått reda på att han till exempel har besöksförbud för sitt ex och barn, säger Andrea Edwards till Nyheter24.

Mannen som Edwards inte vet namnet på, tillhör enligt henne rörelsen Anonymous. I filmen ska han ha sagt: "We will destroy Scum-Sweden".

I det senaste brevet stod det: "This is a real threat, there will be blood on stage when the women enter it".

Än så länge har dock ingenting hänt när Scum-Manifestet har spelat för utsålda hus i Malmö och Finland.

En anon, som vill kalla sig för NoOne säger till Nyheter24 att det inte handlar om att Anonymous som rörelse är emot manifestet. NoOne kan dock bara tala för sig själv, samma gäller alla inom Anonymous.

"Vet sedan tidigare att det förts dialoger om Scum mellan radikala feminister och Anonymous", skriver NoOne i ett forum.

"Vi tycker att Scum själva ska ta avstånd från sina egna radikala idéer. Vi kommer aldrig att stödja förtryck, vare sig det är från män eller kvinnor"

Vad säger ni om hoten i sig?

"Scums literära verk är för mig som "Mein Kampf" är mot judarna och annat folk som inte skulle platsa i det Tredje Riket, här är det riktat mot mannen som kön", skriver NoOne.

Samtidigt försvatar Andrea Edwards kritiken mot manifestet:

– Man kan läsa manifestet bokstavligen, men det ska man inte göra.

- Det står till exempel att "män ska avlivas", men Valerie Solanas sa även att: "kvinnor ska avlivas", så hon säger ju mot sig själv hela tiden.

- Hon skriver helt enkelt vad fan hon vill, fortsätter Edwards och målar upp manifestet som en musikspelning.

– Jag ser det hela som en punkkonsert!

Varför motsätter sig vissa människor manifestet då tror du?

– De har okunskap vad konst och Scum är – det är en omskakande upplevelse som vänder på steken att det kvinnliga könet skulle vara svagare.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

Juryn till Trumps rättegång utsedd

En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

1 timme sedan
Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

1 timme sedan
Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.