Om du köpt en biljett till Spanien, kolla vilket datum du köpte den.
1 av 3
Om du köpt en biljett till Spanien, kolla vilket datum du köpte den. - Foto: JOHAN NILSSON / SCANPIX
Om det var innan den 2 juli så kan du bli tvungen att betala en till avgift, om du fortfarande vill resa så att säga.
2 av 3
Om det var innan den 2 juli så kan du bli tvungen att betala en till avgift, om du fortfarande vill resa så att säga. - Foto: Paul White / Scanpix
Ryanair varnar för debiteringen i ett email.
3 av 3
Ryanair varnar för debiteringen i ett email. - Foto: Privat

Ryanairs kunder får betala mer

En ny avgift har införts på Spaniens flygplatser som innebär att vissa flygbolag kommer ta ut en extra avgift på redan bokade biljetter. Ryanair kan vara en av dem.


Bäste kund:

Spaniens budget för 2012 gick lagligt igenom lördagen den 30 juni och som en konsekvens av detta måste alla flygbolag, från och med 1 juli, samla in ökade avreseskatter för alla passagerare som är inbokade på flygningar från spanska flygplatser efter detta datum.

Det verkar som att den ökade avreseskatten från spanska flygplatser också kan gälla retroaktivt för kunder som bokat flygningar innan den 2 juli 2012 och reser från och med den 1 juli.

I enlighet med Ryanairs generella regler och villkor för resa (artikel 4.2.2) upplyser vi härmed passagerare om att vi kan tvingas debitera passagerare för den ökade skatten för avresa från flygplats som införts av den spanska regeringen för alla flygningar som avgår från Spanien och bokats innan den 2 juli 2012 för resa från och med den 1 juli 2012

/Ryanair

Har du köpt en biljett med Ryanair innan den 2 juli? Då kan du bli tvungen att betala ytterligare en summa nu, om du ska till Spanien eller Kanarieöarna på semester.

Flygbolaget Ryanair skickade på torsdagen ut ett mejl till alla kunder som köpt en Spanienresa innan den 2 juli.

I mejlet står det att avgiften för Spaniens flygplatser höjdes den 30 juni. Det betyder att den summan som alltid ingår i priset när du köper en biljett, nu är dyrare.

"Folk har ringt och undrat"

Med andra ord kan Ryanair debitera extra från ditt kontokort för att du ska få lämna Spanien och flyga hem till Sverige i sommar. Detta trots att du redan bokat och betalt biljetten.

På Spanska Turistbyrån säger pressansvarige Carlos Farmiento att personer har ringt under dagen och undrat hur mycker pengar som nu måste pungas ut för att semestern ska bli av.

– Det kostade tidigare ungefär 7 euro att åka från Barcelona eller Madrids flygplatser, det har nu höjts till ungefär 14 euro, säger Carlos Fermiento.

En ökning på 100 procent alltså. Dock är ökningen olika på olika flygplatser i landet.

"Det är jättetråkigt"

Ökningen på 7 euro är någonting lågprisbolaget Norwegian inte kommer att debitera extra från sina kunder som köpte resan innan den 2 juli.

– Den kostnaden tar vi själva, säger Åsa Larsson kommunikationsansvarig på Norweigan.

– I vanliga fall har man en höringsprocess där flygplatserna förvarnar flygbolagen om att något sånt här kan komma att ske, säger hon och fortsätter:

– Flybolagen får chans att inom tre månader komma med en åsikt men det har man inte gjort i det här fallet, man har bara sagt att "om 30 dagar höjer vi avgiften". Det är jättetråkigt för oss som bolag och vi kommer att gå vidare med det här. 

Hos lågprisbolaget Iberia diskuteras det huruvida man kommer debitera sina passagerare retroaktivt eller inte.

När det gäller SAS har biljetter till Spanien nu höjts med ungefär 100 kronor.

- Det är fortfarande oklart hur vi gör med de som redan köpt sina biljetter, säger Anders Lindström, presstalesman för SAS.

Generellt sätt kommer alla biljetter till Spanien oavsett bolag bli dyrare i takt med att den nya avgiften inkluderas i priset.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nattligt utegångsförbud för barn i fransk stad

Tonårspojkar hyllas – stoppade kidnappning

Tre tonårspojkar som lyckades stoppa en kidnappning av en minderårig flicka i Järfälla nordväst om Stockholm hyllas av polisen, skriver Mitti.

Tekniskt strul hos Spotify – hundratals användare drabbade

Under tisdagseftermiddagen upplevde tusentals användare problem med musiktjänsten Spotify. I sociala medier är användare väldigt upprörda över att både appen och hemsidan strular.

Varberg: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan
"Ett vittne ringer till polisen om en personbil som kör i hög hastighet från Trönninge mot Kungsäter.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om kontroll person / fordon, Södertälje

1 timme sedan
"Larm om allvarlig händelse.", skriver polisen på sin hemsida.

Flygledarna i Frankrike ska strejka

1 timme sedan
Flygledarna i Frankrike ska strejka på torsdag, vilket riskerar att leda till stora störningar vid Paris två största flygplatser.