Domarens person avgör asyl

- 22/03/2009, 17:50 -

Migrationsdomstolarna kritiseras för godtyckliga beslut.

MALMÖ. Flera domare i Migrationsdomstolarna ser det nästan som ett kall att skicka hem personer som söker asyl i Sverige. Och de tre migrationsdomstolarna i Stockholm, Göteborg och Malmö gör hela tiden orättvisa bedömningar. Det kan personer med god insyn i domstolens verksamhet avslöja.

– Flera [domare] ser det som sin uppgift att skicka hem folk, säger en initierad källa till Sydsvenskan.

Sedan migrationsdomstolarna inrättades för tre år sedan har de kritiserats för orättvisa bedömningar. Statistik har visat att de dömer olika. 2007 visade en intern granskning att domstolarna hade olika grupper av sökande, och i och med det olika utgångslägen för att få asyl. En granskning, som Sydsvenskan har gjort, visar att det också finns stora skillnader lokalt, mellan olika domare inom samma enhet.

Ylva Lönneaus, den mest generösa domaren i Malmö, gav 2008 var femte sökande asyl. Hennes kollega Ingegerd Bolin utvisade 72 av 75 sökande under samma period. Dessutom blev hon överröstad av nämndemännen i två fall.

– Att jag gav bifall beror givetvis på att det fanns skäl för det utifrån omständigheterna i varje mål, säger Ylva Lönneaus till Sydsvenskan.

Folkrättsprofessorn Gregor Noll, vid Lunds universitet, tror inte att det är en slump att domarna dömer så olika:

– Antalet positiva och negativa beslut är inte jämförbara. Skillnaderna mellan olika domare är för stora, och det pekar på att det är andra faktorer som styr än de rättsliga, säger han till Sydsvenskan.

En annan initierad uppgiftslämnare är på samma linje:

– En granskning av migrationsdomstolarna är nödvändig.

Skrivet av: