Kolla till hunden kan du också göra.
1 av 3
Kolla till hunden kan du också göra. - Foto: Gabriella Lahti
Reklamen pryder just nu väggarna i stockholms tunnelbaneuppgångar.
2 av 3
Reklamen pryder just nu väggarna i stockholms tunnelbaneuppgångar. - Foto: Gabriella Lahti
Filma- och ta reda på om din nattgäst har gått eller om hen är kvar fortfarande, föreslår Kjell & Company.
3 av 3
Filma- och ta reda på om din nattgäst har gått eller om hen är kvar fortfarande, föreslår Kjell & Company. - Foto: Gabriella Lahti

Elektronikjättens tips: Filma din hantverkare eller nattgäst

Hemelektonikkedjan Kjell & Company säger att de inte tar någon ställning i debatten om övervakning och personlig integritet, trots att den aktuella reklamkampanjen skvallrar om någonting helt annat.


Kameraövervakning i Sverige

I Sverige är det två lagar som reglerar kameraövervakning: lagen om allmän kameraövervakning och personuppgiftslagen. Det är inte kamerans placering som är avgörande för vilken lag som gäller, utan vart den är riktad och vad den fångar.

Enligt lagen om allmän kameraövervakning krävs det tillstånd för att få sätta upp en kamera som riktar sig mot en plats dit allmänheten har tillträde. Det är länsstyrelserna som beviljar tillstånd.

När digitala kameror ska registrera andra ställen än platser dit allmänheten har tillträde gäller personuppgiftslagen, då behöver du inget tillstånd. Det kan vara inomhus och i utrymmen på arbetsplatser där endast personal vistas. Plikten att informera om kameraövervakning gäller i områden dit ­allmänheten inte har tillträde.

Datainspektionen

STOCKHOLM. Du kanske har sett följande reklam när du åkt upp eller ner för rulltrappan i Stockholms tunnelbana:

"Stå inte och undra om din nattgäst har gått..." 

eller:

"Stå inte där och undra om hantverkarna är klara..."

I stället för att undra, föreslår reklamen undertecknad Kjell & Company, att du ska kolla i mobilen. Kampanjen berättar vidare om kameror du kan installera i hemmet för att se vad som händer, via din smarta telefon.

Men trots senare tidens debatter om personlig integritet och övervakning, tar man inte någon som helst ställning för eller mot ett övervakningssamhälle.

 - Nej det tycker jag inte, svarar Marco Stenvall, marknads- och produktchef på D-Link, företaget, vars kameror Kjell & Company gör reklam för i tunnelbanan.

Hantverkare Jens Björkman som driver företaget Björkmans golv, tror dock inte han skulle gå med på att lägga golv hos någon som bevakade från sin smarta telefon.

-  Jag har visserligen ingenting att dölja och har jobbat med detta i över trettio år men tanken låter absurd, säger han till Nyheter24.

Men det är inte D-Links problem, säger Marco Stenvall.

- Det är tråkigt om någon känner att reklamen är stötande, men det är samma sak som att använda en babymonitor, säger han.

Ni tycker inte att ni tar ställning nu när övervakning, personlig integritet och datalagring är på tapeten en del?

-Nej, vi säljer kameror.

Och du tycker inte ni har ett budskap mellan raderna när ni poängterar att man kan kolla i mobilen om ens "one night stand" har gått eller inte?

- Du tolkar det som som one night stand, vi säger nattgäst. Så länge man informerar om filmkamerorna så är det inte fel.

Men då kan man väl lika bra ringa och kolla om "nattgästen" gått?

- Ja det kan man.

Har ni sålt bra med dessa kameror sedan reklamkampanjen kom upp?

- Ingen kommentar, svarar Marco Stenvall.

Kjell & Company står bakom D-Links uttalanden, säger Ulrika Klinkert, marknadschef på Kjell & Company.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

1 timme sedan
Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.