Laman Teo - vargarnas värsta fiende

Efter att hans flock med får blev brutalt utplånad av en varg år 2006 fick Ingmar Hagman en idé - att införskaffa en lama som skyddar fåren mot fler blodiga attacker.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Lama
Lamadjuret används som packdjur och även som skyddsdjur för fårflockar men har även använts som hudsjur. Laman är känd för sitt spottande som, när det sker, är väldigt träffsäkert. Laman spottar för att varna en motståndare men brukar inte spotta på människor. 
- Jag hittade honom via en annons på Blocket, säger Ingvar Hagman till Nyheter24 om sin nya "vakthund", laman Teo. 

Han bor i Falun och har en flock får han äntligen, efter sex års uppfödning, kan räkna till 16 stycken igen. Detta, efter att en varg nästan utplånat hela den förra flocken han hade. En upplevelse Ingvar Hagman beskriver som det värsta han någonsin sett. 

- Vargen tog med sig souvenirer också, slet av ballen från alla baggar och drog av skinnlappar från brösten på alla tackor, säger han.

Ingmar Hagman berättar hur vargen, efter att ha ätit så mycket blev för tung för att kunna hoppa över staketet när den var klar med dödandet.

- Så vargen grävde en grop, spydde upp allt och hoppade sedan över.

Vill inte bli klappad

Ingvar Hagman fick nog och började se sig om efter alternativa metoder som inte handlade om specialbyggda staket för att skydda fåren. Han fick då upp ögonen för laman Teo. 

- Jag har gjort mycket research och det finns ställen där man tagit in lamor för att skydda mot varg, säger han. 

Laman Teo är snäll men vill inte bli klappad. Han kommer fram ibland för att äta lite godis men håller sig mestadels på sin vakt. Teo har till och blivit en rikskändis i Dalarna och många stannar till för att ta kort på honom, skriver Dalademokraten

Än så länge vet inte Ingvar Hagman om det är Teos förtjänst att hans får inte blivit attackerade sedan sist. Lamor brukar användas som pack-djur och är kända för att spotta en illaluktande, grön vätska när den känner sig hotad. Men Ingvar Hagman är inte rädd för sin lama. 

- Jag har respekt för den men är inte rädd, säger han. 
/
/