Jordskalvet hade sitt epicentrum i Kattegatt.
Jordskalvet hade sitt epicentrum i Kattegatt. - Foto: Google maps / Faksimil

Jordskalv skakade Sverige

Det var tidigt på måndagsmorgonen ett jordskalv med en magnitud på 4,4 väckte människor i sydvästra Sverige. Enligt seismologen händer detta bara var tionde år.


Jordskalv

Ett jordskalv, även kallad jordbävning, är när rörelser i jordskorpan eller övre delen av manteln utlöser skakningar vid marknivå som kan innebära att byggnader får svåra skador. Om jordbävningen inträffar under havet kan en tsunami utlösas.

KATTEGATT. Det var några mil sydväst om Falkenberg som jordskalvet ägde rum vid femtiden på måndagsmorgonen, skriver Hallands nyheter. 

Många vaknade av att hela huset skakade och väggarna gnisslade. Skalvet pågick i ungefär 20 sekunder. Nyheter24 frågade på Twitter och Facebook efter upplevelser från det drabbade området, och mottog flera skakade vittnesmål:

https://twitter.com/Pirre_eu/status/232391335565479936

https://twitter.com/invivoz/status/232391083420684288

https://twitter.com/MinnaTannerfalk/status/232386932414484481

"Gunhild Thidholm Ja, det är en märklig känsla att uppleva detta. Minns skalvet på 80-talet hur jag blev väckt av en mullrande skakning i huset. For upp och min första tanke var att detta var ett jordskalv. Trots det somnade jag om efter ett tag. Det skalvet låg också ute i Kattegatt o var på 3,5.tror jag." - skriver Gunhild på Facebook.

"Sanna Michelle Persson Nej, kände ej av denna jordbävning men förra gången det var i Skåne, då kände jag av det. Det var läskigt." - skriver Sanna på Facebook.

Enligt seismologen Reynir Bödvarsson på Svenska Nationella Seismiska Nätet (SNSN) vid Uppsala universitet, är det mer än tio år sedan ett liknande skalv skedde i Sverige.

– Det är mycket sällsynt i våra områden över huvud taget, sade han till Hallands nyheter. 

Ännu är det inte klart om någon skadats i jordskalvet. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kosttillskott återkallades – flera döda

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

1 timme sedan
Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

1 timme sedan
Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.