Måndag 21 Jun
Stockholm

Jordskalv skakade Sverige

Jordskalvet hade sitt epicentrum i Kattegatt.
Jordskalvet hade sitt epicentrum i Kattegatt. Foto: Google maps / Faksimil

Det var tidigt på måndagsmorgonen ett jordskalv med en magnitud på 4,4 väckte människor i sydvästra Sverige. Enligt seismologen händer detta bara var tionde år.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Jordskalv

Ett jordskalv, även kallad jordbävning, är när rörelser i jordskorpan eller övre delen av manteln utlöser skakningar vid marknivå som kan innebära att byggnader får svåra skador. Om jordbävningen inträffar under havet kan en tsunami utlösas.

KATTEGATT. Det var några mil sydväst om Falkenberg som jordskalvet ägde rum vid femtiden på måndagsmorgonen, skriver Hallands nyheter. 

Många vaknade av att hela huset skakade och väggarna gnisslade. Skalvet pågick i ungefär 20 sekunder. Nyheter24 frågade på Twitter och Facebook efter upplevelser från det drabbade området, och mottog flera skakade vittnesmål:

https://twitter.com/Pirre_eu/status/232391335565479936

https://twitter.com/invivoz/status/232391083420684288

https://twitter.com/MinnaTannerfalk/status/232386932414484481

"Gunhild Thidholm Ja, det är en märklig känsla att uppleva detta. Minns skalvet på 80-talet hur jag blev väckt av en mullrande skakning i huset. For upp och min första tanke var att detta var ett jordskalv. Trots det somnade jag om efter ett tag. Det skalvet låg också ute i Kattegatt o var på 3,5.tror jag." - skriver Gunhild på Facebook.

"Sanna Michelle Persson Nej, kände ej av denna jordbävning men förra gången det var i Skåne, då kände jag av det. Det var läskigt." - skriver Sanna på Facebook.

Enligt seismologen Reynir Bödvarsson på Svenska Nationella Seismiska Nätet (SNSN) vid Uppsala universitet, är det mer än tio år sedan ett liknande skalv skedde i Sverige.

– Det är mycket sällsynt i våra områden över huvud taget, sade han till Hallands nyheter. 

Ännu är det inte klart om någon skadats i jordskalvet. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela