Kan klättra upp på din balkong, har du dörren öppen när du sover?
1 av 2
Kan klättra upp på din balkong, har du dörren öppen när du sover? - Foto: Lennart Falk / Anticimex
Råttan lämnade lite spillning efter sig innan den pep iväg.
2 av 2
Råttan lämnade lite spillning efter sig innan den pep iväg. - Foto: Lennart Falk / Anticimex

Spindelmannenråttan är här

De äter allt som går att få tag i, klättrar på väggar och ökar i antal. Råttorna invarderar Stockholm men på Anticimex vill man tona ner hysterin: "De är ju livrädda för oss".


STOCKHOLM. – Jag vet inte om jag vill kalla det för en invasion riktigt, säger Anna Engwall, gruppchef för skadedjursteknikerna på Anticimex, till Nyheter24

Hon pratar om den fördubbling av mus-sanering i Stockholm och de 18 179 råttsaneringar i som skett landet under det senaste året.

– Men råttor är överlevare och att de klättrar på väggar är ingen nyhet. De har tagit sig upp på balkonger men det är ovanligt, säger hon om de storstadsråttor som ökat i antal på senare tid. 

Anticimex arbetar med att inte bara ta kål på råttorna utan också få svar på frågan: Varför är råttorna dragna till ett visst område under en viss tidpunkt?

– På sommaren är vi människor bra på att lämna efter oss mat när vi haft picknick och det är vanligt att sopkorgar överfylls, berättar Anna Engwall.

Picknickrester, vilken dröm för gnagaren med lång svans som äter det mesta. Med tanke på att råttan främst lever i avloppssystem och lever på det vi spolar ner, är väl chokladövertäckta jordgubbar och baguettsmulor rena rama festen.

– Vi som bor i stan har ju ett ansvar att plocka undan skräp efter oss för att undvika att råttorna kommer och äter rester, säger Anna Engwall. 

Hon berättar att det råttgift som placerats ut över sommaren inte är attraktivt för varken hundar eller katter som springer lösa.

– Bland annat placerar vi giftet tillsammans med vax, paraffin och spannmål - ingenting en katt dras till, säger hon om de utekatter vars ägare ser på skyltarna "Råttgift utplacerat" med oroliga ögon.

– Det händer att vi får samtal av djurägare som tror att deras hund eller katt har råkat äta råttgift. 

– Det är mycket ovanligt, men har ett djur fått i sig råttgift kan det bero på att de råkat äta ett djur som ätit av giftet. 

Men även då behövs stora mängder gift för att hunden eller katten som råkat smaka på en sjuk mus eller råtta ska känna av det. 

Råttor är inte farliga men de gillar att gnaga på elledningar som gör att det kan börja brinna. Deras eviga gnagande kan skada byggnader på flera olika sätt och så luktar de "allt annat än gott", säger Anna Engwall som tycker man ska ringa Anticimex och rapportera om man ser en råtta. 

Vad gör man då om man blir biten?

– Jag vet ingen som blivit biten av en stockholmsråtta, de är ju livrädda för oss, men stelkrampsspruta är att rekommendera precis som med alla andra djurbett, säger hon.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

Juryn till Trumps rättegång utsedd

En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Insats under Trumpmål – tänt eld på sig själv

En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

1 timme sedan
Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.