Vargvänner flockas i Ludvika på lördag.
1 av 2
Vargvänner flockas i Ludvika på lördag.
Många varghatare föds när deras egna får blir offer för vargarnas käkar.
2 av 2
Många varghatare föds när deras egna får blir offer för vargarnas käkar.

Nu flockas Wolf Army Sweden

Wolf Army Sweden samlas till en manifestation på lördag i Ludvika. Organisationen räknar med att 400 personer kommer medverka för att visa sitt stöd för vargens existens i landet.


Enligt Dalademokraten börjar demonstrationståget klockan 12.00 från centrala Ludvika. Därefter kommer ett två timmar långt program att inledas. Kim Aronsson kommer att hålla ett tal, JP Höglin kommer att sjunga "Älskade vargar" och Nina Maria Harju från föreningen för varg i Finland. 

DALARNA. Syftet med manifestationen på lördag är att visa att det finns människor som är för vargens existens i Sverige.

– Vi vill bevara vargen och alla rovdjur för den delen, säger Kim Aronsson, ordförande i Wolf Army Sweden, till Nyheter24.

Hon kommer också vara med på lördag tillsammans med de 400 personer som väntas gå demonstrationståget och tillbringa resten av dagen i Ludvika där bland annat Vincent A Kennard från "The Wolf Army International" ska tala och JP Höglin ska sjunga ”Älskade vargar”.

– Vi hoppas att det ska bli lugnt men vi har fått lite varningar, en man har skrivit till mig och sagt att han ska samla ihop ett gäng och störa oss, säger Kim Aronsson. 

För det finns personer som inte älskar vargen. Tvärtom ser vissa det som sin livsuppgift att utrota den. Enligt Kim Aronsson kan vargdebatten spåras ända till 1400-talet.

– Det största varghatet sker ju i de län där det skedde mest häxbränningar, Dalarna och Värmland exempelvis, säger hon. 

Men Jägarnas Riksförbunds generalsekreterare Per Wanström har inga planer på att "komma och störa" vargvännernas manifestation på lördag. Han hade ingen aning om den ens, säger han till Nyheter24.

– Att störa är naturligtvis förkastligt, vi lever i ett demokratiskt samhälle och alla har rätt till åsikt, säger han.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

S: Bevaka unga kriminella dygnet runt

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

Varför ger Europa inte mer pengar till Ukraina, frågar USA:s expresident Donald Trump, och Republikanerna sannolika presidentkandidat i höstens val, på sin sociala medieplattform Truth.

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.

Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

Två män döms av Haparanda tingsrätt till fängelse efter att ha förvarat tonvis med sprängmedel utan rätt tillstånd.

Begränsad attack mot Iran – därför skedde den

Flera mål i Iran har attackerats med drönare. Anfallet är enligt amerikanska och israeliska mediekällor Israels svar på Irans attack i helgen.