- Foto: SCANPIX

Jehovas vittnen ger inte upp

Trossamfundet Jehovas vittnen överklagar regeringens beslut att neka organisationen statsbidrag.


Jehovas vittnen
Ett trossamfund som har sitt ursprung från 1870-talets USA. Samfundet har ca 7,6 miljoner medlemmar i världen. Ett utdrag från Jehovas vittnens officiella webbplats: "Jehovas vittnen tror därför att jorden skall bestå för evigt och att alla människor, både levande och döda, som vill inrätta sitt liv i samklang med Jehovas uppsåt för en förskönad, befolkad jord, kan få leva på den för evigt. Hela mänskligheten har ärvt ofullkomlighet från Adam och Eva och är följaktligen syndare."

Jehovas vittnen vill ha statsbidrag. Alltså, de vill att en del av skattepengarna används till att finansiera verksamheten. Men det vill inte regeringen, ett beslut som nu överklagas av trossamfundet.

Regeringen har tidigare avslagit organisationens ansökan med motiveringen att Jehovas vittnen inte uppfyller vissa kriteria som krävs för att få stadsbidrag, till exempel uppmanas medlemmar att inte rösta i allmäna val. 

Jehovas vittnen tycker dock att regeringens beslut att neka dem statsbidrag strider mot Europakonventionen och överklagar nu till Högsta förvaltningsdomstolen.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!