- Foto: Scanpix

Smygfilmade nakna flickor i omklädningsrum – slipper åtal

Mannen som satte upp en kamera i omklädningsrummet på Bergdalens IK i Borås slipper åtal och rättegång. Den yngsta flickan som blev smygfilmad var 14 år.


Smygfilmade

Mannen förnekade att han lagrat fler bilder på sin dator – som dykare har hittat i en sjö, och datorn var så pass skadad att inga spår av bilder kunde hittas. 

Den äldsta kvinnan som smygfilmades var i 35-års åldern och tre av flickorna var 14 år. De flesta av de utsatta var födda på 90-talet. 

BORÅS. Förra sommaren upptäcktes en kamera i flickornas dusch i Bergdalens IK i Borås. Kamerautrustningen påminde om en handdukshängare och filmen lagrades på ett minneskort som i sin tur kunde laddas över till en dator. En man med koppling till Bergdalens IK erkände, och portades från föreningen, och nu står det klart att mannen slipper både åtal och rättegång. Anledningen är att åklagaren i fallet inte anser att mannen gjort sig skyldig till ofredande eller sexuellt ofredande, utan endast till brott mot lagen om allmän kameraövervakning, eftersomn flickorna inte visste om att de blev filmade.

–  För ofredande krävs att utsatta personer varit medvetna om vad som skedde. Men först i efterhand fick de veta att de filmats, säger kammaråklagare Hedvig Lundblad, till Borås Tidning.

Mannen ska ha erkänt att han köpte kameran för att filma kvinnor i duschen, men visste inte att det skulle röra sig om så pass unga flickor som 14 år. Enligt Hedvig Lundblad ångrar mannen sitt agerande men ska ändå betala strafföreläggande på 80 dagsböter, samt 5000 kronor i skadestånd per offer, totalt 70 000 kronor. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!