Onsdag 5 Okt
Stockholm

Här är fettet du vågar äta

Vegetabiliska oljor är bra för dig. Bläddra vidare i bildspelet för att se vad forskarna tycker att du ska välja.
1 av 5
Vegetabiliska oljor är bra för dig. Bläddra vidare i bildspelet för att se vad forskarna tycker att du ska välja. Foto:
Lax innehåller rätt sorts fett.
2 av 5
Lax innehåller rätt sorts fett. Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Avokado också.
3 av 5
Avokado också. Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Mandel.
4 av 5
Mandel. Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Och makrill.
5 av 5
Och makrill. Foto: Scanpix

Skippa mättade fetter, transfetter och snabba kolhydrater som socker.
– Vi behöver inte vara så rädda för fett och kolhydrater, men mycket kvalitetsmedvetna, säger professor Mai-Lis Hellenius till

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Välj rätt pasta

Fullkornspasta och högproteinpasta är bra så länge det inte är för stora portioner. Enligt forskarna finns det plats för pasta, potatis och ris om man inte äter för mycket av det. Med olja och nötter så sjunker glykemiskt index för hela måltiden.

Från och med nästa år kommer nya kostråd från Livsmedelsverket nya nordiska kostråd. Hundra nordiska forskare har gemensamt gått igenom vilka fetter och kolhydrater som du kan äta. Och ska man lita på deras nya rön, som presenteras under onsdagen, ska du hoppa över mättade fetter, transfetter och snabba kolhydrater som socker. 

Mejerifetter som smör och animaliska fetter från nötkreatur innehåller onyttiga mättade fetter och transfetter.

– I de nya kostråden sätter man större fokus på kvaliteten på fettet och kolhydraterna. Vi behöver inte vara så rädda för fett och kolhydrater, men vara mycket kvalitetsmedvetna. Många får i sig för lite fleromättat fett och nyttiga kolhydrater. Det ska vi inte ta bort, säger Mai-Lis Hellenius, professor på Karolinska institutet och överläkare på livsstilsmottagningen på hjärtkliniken vid Karolinska universitetssjukhuset, till Aftonbladet.

Välj i stället vegetabiliska oljor som olivolja, rapsolja, solrosolja men även mandel, avokado och fet fisk som lax, makrill och strömming. 

I dag är även många rädda för att äta kolhydrater men enligt forskarna är det inga problem så länge de är nyttiga kolhydrater, som ärtor, bönor, linser, frukt, bär och grönsaker. Älskar du bröd rekommenderas du att äta fullkornsbröd med hela korn och rågbröd. Müsli med mycket fibrer och låg sockerhalt är också bra kolhydrater.


Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.