Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är fettet du vågar äta

- 29/08/2012, 07:44 -
Vegetabiliska oljor är bra för dig. Bläddra vidare i bildspelet för att se vad forskarna tycker att du ska välja.
1 av 5

Vegetabiliska oljor är bra för dig. Bläddra vidare i bildspelet för att se vad forskarna tycker att du ska välja.

Lax innehåller rätt sorts fett.
2 av 5

Lax innehåller rätt sorts fett.

ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Avokado också.
3 av 5

Avokado också.

Leif R Jansson / SCANPIX

Mandel.
4 av 5

Mandel.

FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Och makrill.
5 av 5

Och makrill.

Scanpix

Skippa mättade fetter, transfetter och snabba kolhydrater som socker. – Vi behöver inte vara så rädda för fett och kolhydrater, men mycket kvalitetsmedvetna, säger professor Mai-Lis Hellenius till

Från och med nästa år kommer nya kostråd från Livsmedelsverket nya nordiska kostråd. Hundra nordiska forskare har gemensamt gått igenom vilka fetter och kolhydrater som du kan äta. Och ska man lita på deras nya rön, som presenteras under onsdagen, ska du hoppa över mättade fetter, transfetter och snabba kolhydrater som socker. 

Mejerifetter som smör och animaliska fetter från nötkreatur innehåller onyttiga mättade fetter och transfetter.

– I de nya kostråden sätter man större fokus på kvaliteten på fettet och kolhydraterna. Vi behöver inte vara så rädda för fett och kolhydrater, men vara mycket kvalitetsmedvetna. Många får i sig för lite fleromättat fett och nyttiga kolhydrater. Det ska vi inte ta bort, säger Mai-Lis Hellenius, professor på Karolinska institutet och överläkare på livsstilsmottagningen på hjärtkliniken vid Karolinska universitetssjukhuset, till Aftonbladet.

Välj i stället vegetabiliska oljor som olivolja, rapsolja, solrosolja men även mandel, avokado och fet fisk som lax, makrill och strömming. 

I dag är även många rädda för att äta kolhydrater men enligt forskarna är det inga problem så länge de är nyttiga kolhydrater, som ärtor, bönor, linser, frukt, bär och grönsaker. Älskar du bröd rekommenderas du att äta fullkornsbröd med hela korn och rågbröd. Müsli med mycket fibrer och låg sockerhalt är också bra kolhydrater.