Lördag 8 Maj
Stockholm

16-åring dödförklarades av Skatteverket

En 16-årig pojke blev dödförklarad av Skatteverket. Efter två veckor upptäcktes misstaget och pojken fick 10 000 kronor i skadestånd, någonting hans mor kommenterar till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Den 16-åriga pojken var död i två veckor. I Skatteverkets papper i alla fall, för i verkligheten var han inte alls död. 

– Vi fick en dag hem papper från försäkringskassan som sade att vi hade förlorat ett barn, det var ju väldigt chockande, säger 16-åringens mamma som vill vara anonym, till Nyheter24.

Det visade sig att Skatteverket hade begått "slarvfel" och blandat ihop 16-åringens personnummer med en avliden person. Ett slarvfel som mamman fick se till att lösa.

– Skatteverket kunde inte göra någonting annat än att ta tillbaka dödförklaringen, resten fick jag sköta, berättar mamman. 

– Det var stressigt att springa mellan olika instanser och se till att man ändrade det besked som alla hade fått ta del av, men även bevaka så att det verkligen ändrades, säger hon.

Allt som allt tog det tre veckor att ställa saker och ting tillrätta för att hennes son inte skulle försvinna från alla register. Sen var det bara att vänta. Och från myndigheternas sida var det tyst.

– I dag fick jag - när jag läste tidningen - reda på att Justitiekanslern (JK) gjort bedömningen att Skatteverket ska betala honom 10 000 kronor i skadestånd, säger mamman.

Hon tycker det är frustrerande att det tagit sådan tid och känner att respekten inte varit på topp från myndigheternas sida när man inte kunnat föra en dialog.

– Nu efteråt tycker jag kanske att 10 000 är en för liten summa, säger mamman till Nyheter24. 


Kommentera
Kopiera länk
Dela