Karl Fredrik Mattsson (mitten) - mannen bakom "Kungaexperimentet".
1 av 3
Karl Fredrik Mattsson (mitten) - mannen bakom "Kungaexperimentet". - Foto: Viktor Adolfsson
Han visade upp filmen bakom och mötte pressen på Kulturhuset i Stockholm.
2 av 3
Han visade upp filmen bakom och mötte pressen på Kulturhuset i Stockholm. - Foto: Viktor Adolfsson
Kronorna som länge var ett mysterium.
3 av 3
Kronorna som länge var ett mysterium. - Foto: Jens Ökvist / SCANPIX SWEDEN

Han ligger bakom "horkronan"

Nyheter24 var på plats när när copywritern Fredrik Mattsson trädde fram som mannen bakom "horkarlsmyntet".
– Kungen tycker att det är lite jobbigt.


Därför trädde han fram

Enligt Fredrik Mattsson var det aldrig meningen att konstprojektet ens skulle presenteras. Men Svenska Dagbladet var honom på spåren och visste att det var han som låg bakom mynten. Därför valde han att ge en anonym intervju med dem och sedan förberedda för att träda fram.

STOCKHOLM. I flera månader har det varit hemligt vem som legat bakom den falska enkrona som i media kallats för både "horkronan" och "horkarlsmyntet. På onsdagen trädde skaparen fram. Copywritern Fredrik Mattsson på reklambyrån RBK berättade att han skapat myntet som ett konstprojekt och sedan spridit myntet via sina bekanta. Nu kan han åtalas för förtalsbrottet förgripelse mot konungen. Men han är långt ifrån rädd.

– Inte så värst, jag är beredd att bli åtalad om kungen vill det, säger han.

Som Nyheter24 tidigare har rapporterat om har varken hovet eller polisen varit särskilt glada över Fredrik Mattssons projekt. När Nyheter24 ställer frågan om vad han tror att kungen tycker om "horkarlsmyntet" var han fåordig och svarade "ungefär vad Herman Lindqvist trodde".

– Han tycker nog att det är lite jobbigt, svarar Fredrik Mattsson på Nyheter24:s fråga under pressträffen.

Mamman spelade med

Totalt tillverkades åtta stycken mynt. Alla som trädde fram i medier och sa att de "hittat" ett var egentligen bekanta till Mattsson som fått ett mynt skickat till sig. En av dem var hans egen mamma. Detta var framför allt för att undvika bedrägeribrott men också för att genom medierna nå ut till folket, enligt amatörkonstnären.

Fredrik Mattsson vägrade under presskonferensen svara på frågor om varför han genomförde projektet som tog nästan nio månader.

– Konstverket får tala för sig självt, säger han.

Copywriterns bror Andreas Mattsson, känd från band som Popsicle och Sweet Chariots, medverkar i en kort sekvens i den 30 minuter långa filmen och har gjort filmmusiken. Fredrik Mattsson själv gör också musik under namnet KFM.

I filmen, som Mattsson hoppas ska kunna visas för allmänheten senare, rådfrågar han bland annat konstnären Carl Johan De Geer. Han hamnade själv i juridiskt trubbel efter konstverket "Skända flaggan" 1967.

Enligt Hovets presschef Bertil Ternert till Sveriges Radio kommer de inte att göra någon polisanmälan.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Armani svänger – börsnotering möjligt

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

Alexander slog igenom med dunder och brak i allsvenska AIK. Sedan dess har han representerat flera europeiska klubbar. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om fotbollsstjärnan.

63 000 vårdanställda kan vägra övertid

På torsdag nästa vecka kan 63 000 anställda inom vården gå ut i övertids- och nyanställningsblockad. Vi jobbade tre miljoner övertidstimmar förra året vilket motsvarar ungefär 1 800 extra heltidsanställda. Vi kommer inte täcka upp för det längre, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

Polisen i Norrköping rapporterar om trafikolycka

"Två personbilar i krock i Norrköping.", skriver polisen på sin hemsida.

Radio: Man hotar spränga sig på iranskt konsulat

En man hotar att spränga sig själv i luften vid Irans konsulat i Paris, rapporterar fransk radio.

Kina tvingar Apple att ta bort mobil-appar

Den amerikanska Iphone-tillverkaren Apple har plockat bort flera av de allra populäraste apparna ur bolagets app-butik i Kina, rapporterar tidningen The Wall Street Journal.