Nu riktas kritik mot regeringens agerande efter att Martin och Johan tillfångatogs av etiopisk militär. Men kritiken kommer inte från journalisterna själva. . .
1 av 4
Nu riktas kritik mot regeringens agerande efter att Martin och Johan tillfångatogs av etiopisk militär. Men kritiken kommer inte från journalisterna själva. . . - Foto: Pontus Lundahl/Scanpix
. . .utan från Johans pappa - Kjell Persson.
2 av 4
. . .utan från Johans pappa - Kjell Persson. - Foto: Adam Ihse / SCANPIX
Pappa Persson menar att Carl Bildts uttalat sig "jävligt klumpigt".
3 av 4
Pappa Persson menar att Carl Bildts uttalat sig "jävligt klumpigt".
Och att det inte alls var särskilt genomtänkt av statsminister Fredrik Reinfeldt att kalla Etiopien för en diktatur samtidigt som man försökte etablera kontakt med Addis.
4 av 4
Och att det inte alls var särskilt genomtänkt av statsminister Fredrik Reinfeldt att kalla Etiopien för en diktatur samtidigt som man försökte etablera kontakt med Addis. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Journalisternas anhöriga kritiserar Bildt och Reinfeldt

Nu riktas den första kritiken mot regeringen. Men ropen kommer inte från Johan och Martin - det är journalisternas anhöriga som går till attack.


Avböjde hjälp

Kjell Persson kritiserar också regeringens beslut att tacka nej till den före detta utrikesministern Jan Eliassons (S) tjänster.

Eliasson har kontakter i Etiopien som kunde använts för en snabbare utlämning. Trots det har regeringen aldrig förklarat varför man valt att avböja den erbjudna hjälpen.

– Vill man någonting så tar man chansen till alla goda kontakter. Eliasson hade kontakter i Etiopien. Men vi har aldrig fått någon motivering från regeringen. Det blev tyvärr aldrig någon diskussion eller dialog, säger Persson till DN.

Martin Schibbye och Johan Persson var fast beslutna om att vänta med att uttala sig om regeringens agerande när de frågades ut av media på fredagens presskonferens

Journalisternas familj är däremot inte lika sugna på att vänta. Nu riktar Kjell Persson, pappa till Martin, kritik mot politikerna och deras hantering av ärendet.

Carl Bildt beskyllde frilansjournalisterna för att ha ”gett sig in i ett konfliktområde som vi har avrått mycket starkt ifrån” kort efter att svenskarna gripits i Etiopien. Ett uttalande som Persson kallar för "jävligt klumpigt", enligt Dagens Nyheter. Men mest missnöjd är han med statsministerns insats.

– Reinfeldts uttalande är ännu värre. Han säger att Etiopien är en diktatur just när man försöker skapa kontakter nere i Addis. Hur tänkte han? säger pappan till DN.

När Nyheter24 pratar med Martins fru Linnea Schibbye Steiner och mamman Karin Schibbye är de inte lika pratglada som Kjell. Förståerligt nog vill de fokusera på sin återförenade familj och Karin anser att hennes roll som offentlig mediaperson är slutförd.

– Det här anhörig-teamet där alla tycker likadant är liksom över nu, alla får stå för var för sig. Uppdraget är utfört, som de skrev i DN:n, och därför vill jag i dagsläget inte kommentera mer, säger hon till Nyheter24.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!