Livsfarliga leken: Nu kan tågsurfarna åka fast

Nytt Youtube-klipp visar några tonårskillar som ägnar sig åt det livsfarliga intresset "tågsurfning". Nu är deras egen film polisens bästa spår i jakten på dem.


Trygghetscentralen

Enligt SL rapporteras alla incidenter in, men på grund av avsaknad av statistik kan man inte ge något direkt svar på exakt hur vanligt det är att personer åker med ovanpå tågen.

Däremot råder man resenärer att rapportera in eventuella fall till SL:s trygghetscentral på telefonnummer 020-120 25 25.

STOCKHOLM. Videon publicerades på Youtube på lördagen och har redan över 5 000 visningar. Några killar klättrar över ett stängsel vid Hammarbyhöjden, tar sig upp på ett tak och hoppar därefter ner på en av tunnelbanevagnarna. Och så börjar "tågsurfningen" genom Stockholm. 

– Står man på ett tak och åker in i en tunnel kan man dö. Det är rent livsfarligt, säger Veronica Aasa, pressekreterare på SL, till Nyheter24.

Hon har ännu inte hunnit se den senaste videon när Nyheter24 ringer upp. Men man är bekant med fenomenet. 

– Det är en liten företeelse men det har hänt ibland. 

Från SL:s sida gör man vad man kan för att motverka surfningen. 

– Det är förbjudet att gå in på området och vara på taket. Men man kan inte bygga bort problemet, det går ju inte. 

Vad kan man göra om man ser några som hoppar upp på vagnarna?

– Vi har en Trygghetscentral som är bemannad dygnet runt. Dit kan man ringa. Och så har vi kameror uppe och ordningsvakter i trafiken, säger Veronica Aasa till Nyheter24.

Enligt Rasmus Sandsten, pressekreterare på MTR Stockholm, fick MTR kännedom om filmen under måndagen och man tar fallet på största möjliga allvar. Just nu samarbetar man med polisen och förhoppningen är att gripa tågsurfarna med hjälp av deras egen Youtubefilm.

– Vi har vidtagit åtgärder tillsammans med polisen. Jag kan inte gå in på vilka åtgärder det rör sig om, men det handlar om att titta på statistik och se var det här förekommer. Det här är ett brott och är förenat med livsfara. Vi försöker tillsammans med polisen att få tag på de här personerna. Det finns väldigt tydliga ansiktsbilder, säger Sandsten till Nyheter24.

Sandsten berättar att antalet liknande incidenter har minskat de senaste åren, men de förekommer fortfarande. MTR tror att händelsen som utspelar sig i Youtubeklippet är från i våras eller ännu tidigare.

– Det är vad vi preliminärt kan uttyda. Det har byggts en ny depå där under flera månader så det är definitivt inte inspelat under sommaren.

/
SL
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!