Tore blev bunden, misshandlad och fick munnen tejpad.
1 av 3
Tore blev bunden, misshandlad och fick munnen tejpad. - Foto: Faksimil TV3:s Efterlyst
Därefter lämnades han att dö i ett dike.
2 av 3
Därefter lämnades han att dö i ett dike. - Foto: Faksimil TV3:s Efterlyst
Om det inte vore för Birgitta och Elisabeth hade Tore troligen inte överlevt.
3 av 3
Om det inte vore för Birgitta och Elisabeth hade Tore troligen inte överlevt. - Foto: Faksimil TV3:s Efterlyst

Burk-Tore misshandlad och lämnad att dö

Varje dag i 20 år har Tore samlat burkar. Han är välkänd bland invånarna i Kållared och går under smeknamnet "Burk-Tore". Men en dag i juni hände något, och sedan dess har det varit slut på burksamlarvändorna. I onsdagens Efterlyst berättar han själv om skräckupplevelsen.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Vågar inte flytta hem

Det var i somras som Tore, som är förståndshandikappad, själv tog kontakt med Efterlyst i hopp om att få hjälp att hitta gärningsmännen.

Efter att han kom ut från sjukhuset har han inte velat flytta hem till Kållared. Trots att han får stöd från ortsborna vill han inte vara i lägenheten och han är livrädd för att stöta på gärningsmännen.

– Nej, för du ser ju det att i bland är jag ju så orolig. Och sen… jag måste bli bättre. Och sen om jag kommer tillbaka kanske jag blir ledsen först, jag måste nog först avvakta det ett tag och se hur det blir med ungdomarna, säger han till Efterlyst.

Vet du något? Tipsa polisen på telefonnummer 08-702 00 90.

KÅLLERED. Onsdagen den 13 juni såg till en början ut som vilken annan dag som helst. Tore hade precis ätit lunch med sin kompis Albert och därefter begett sig i väg för att samla burkar.

– Och det var då ungdomarna gick på mig och innan dess hade jag haft en mycket bra dag, men nu blev onsdagen helt plötsligt en otursdag och svart och mörk också, säger han i TV3:s Efterlyst.

När Tore befinner sig på Bangårdsvägen bakom pumphuset blir han plötsligt övermannad av minst två personer som drar in honom i skogen. Han blir misshandlad, bunden runt händer och fötter och får munnen förtejpad. Därefter lämnar gärningsmännen honom åt sitt öde - ensam i ett dike strax intill en motorväg.

Återvänder dagen efter

Burk-Tore blir liggandes ensam, fastbunden och med tejpad mun hela natten. Dagen efter kommer en av gärningsmännen tillbaka för att ta bort tejpen, men det gör detsamma. Tore är för svag för att kunna ta sig från platsen eller ropa på hjälp. 

Ännu ett dygn passerar och på fredagen är gärningsmännen tillbaka.

– De försökte släpa mig tillbaka till pumpstationen. Och sen var de borta igen, säger han i Efterlyst.

Räddningen

En kort stund efter att gärningsmännen återigen försvunnit promenerar Birgitta och Elisabeth förbi. De får syn på en massa plastpåsar och burkar och går fram för att ta en närmre titt.

– Vad konstigt det såg ut. Rörigt. Så jag tittade in och såg ett par ben, säger Elisabeth.

Tore är extremt medtagen. Myggbiten över hela kroppen, blodig efter misshandeln och med ena armen bruten. Under tiden som Birgitta och Elisabeth väntar på att ambulansen ska komma försöker de få kontakt med honom men han svävar hela tiden iväg. 

Om det inte vore för att väninnorna av en slump råkat passera hade Tore troligen inte varit vid liv i dag.

– Det är så fegt att gå på en människa så, och det är inte Tore som ska vara begränsad. Det är de som gjort det här tycker jag. Jag hoppas de får tag i de för det var det fegaste jag sett, säger Birgitta i Efterlyst.

Letar efter gärningsmännen

Gärningsmännen som misshandlade Tore är fortfarande på fri fot och nu behöver polisen hjälp från allmänheten för att komma framåt i utredningen. Signalementen är mycket svaga men enligt Tore rör det sig om två till tre ungdomar.

– Den tekniska bevisningen vi har i form av DNA som vi funnit på brottsplatsen kan vara direkt avgörande. Vi har inte kunnat binda en person till DNA:t så därför är polisen beroende av uppgifter om personer som kan testas mot det DNA som hittats, säger polisen Daniel.

Efterlyst sänds 21.00 på onsdagen i TV3.

/
/