Kvinnor skickas hem från förlossningen trots att de drabbats av sfinkterruptur.
1 av 3
Kvinnor skickas hem från förlossningen trots att de drabbats av sfinkterruptur.
Sfinkterruptur vid en förlossning innebär att underlivet spricker från slidan till ändtarmsöppningen.
2 av 3
Sfinkterruptur vid en förlossning innebär att underlivet spricker från slidan till ändtarmsöppningen.
Uppdrag Granskning träffar en kvinna som blev hemskickad för att sedan upptäcka att hennes tjocktarm hängde ut ur slidan.
3 av 3
Uppdrag Granskning träffar en kvinna som blev hemskickad för att sedan upptäcka att hennes tjocktarm hängde ut ur slidan.

Förlossningsskador mörkas

Varje år drabbas tusentals kvinnor av sfinkterruptur. I kvällens Uppdrag Granskning avslöjas ett enormt mörkertal kvinnor som skickats hem med fel diagnos.


Förlossningsskador

Tidigare i Sverige har man använt sig av den metod som nu används i Norge och Finland. Men på 1990-talet kom nya trender, där kvinnan skulle stå i vattnet och föda, eller stå böjd framåt utan något stöd från barnmorskan. I takt med att nya metoderna infördes så ökade antalet förlossningsskador. På Socialstyrelsen menar man att man jobbar så gott man kan med att få ner antalet fall.

Den officiella siffran för sfinkterruptur är fyra tusen, men kvällens avsnitt av Uppdrag Granskning avslöjar att det snarare rör sig om tio tusen drabbade kvinnor. Problemet är att de skickas hem direkt efter förlossningen i tron om att de bara spruckit upp lite när det i själva verket rör sig om sfinkterruptur. Om kvinnan inte får behandling direkt ökar risken för smärta, problem med toalettbesök och sexlivet.

Delar av tarmen hängde ut ur slidan

Uppdrag Granskning träffar i kväll kvinnor som drabbats av sfinkterrupptur, men som aldrig fått någon sådan diagnos vid förlossningen. Istället har de skickats hem för att själva söka svaret på varför de upplever enorma problem.

En av kvinnorna upptäckte att delar av hennes tarm hängde ut ur slidan, någonting sjukvården hade missat. I många av de fall Uppdrag Granskning tagit del av står det i diagnosen att kvinnorna enbart drabbats av en "normal bristning".

Men att en barnmorska missar att en kvinna drabbats av sfinkterruptur är inte så konstigt, säger Ingegerd Lantz, chef för kvinnokliniken på Gävle sjukhus.

– Det händer ju ofta inom sjukvården, att man upptäcker en komplikation senare. Det är inga konstigheter med det här, säger hon till Uppdrag Granskning.

Det avslöjas även i programmet att många studenter som utbildar sig till barnmorska examineras utan att ha sett en enda sfinkterruptur i verkligheten.

Se mer i kvällens Uppdrag Granskning klockan 20:00 på SVT1.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kidnappad flicka befriad efter tio år

Maldivernas fängslade expresident friad av HD

Högsta domstolen i Stilla havsnationen Maldiverna har beslutat att den dömde tidigare presidenten Abdulla Yameen omedelbart ska släppas, och upphäver därmed en tidigare fängelsedom på elva år för korruption.

Geely säljer Volvoaktier för 14,5 miljarder

Kinesiska Zhejiang Geely Holding säljer hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Kiruna: Polisen rapporterar om trafikkontroll

"E10, resultat efter trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Kristersson om Kinberg Batra: En förtroendekris

Statsminister Ulf Kristersson (M) välkomnar JO-utredningen kring landshövdingen och partikamraten Anna Kinberg Batras anställningshärva, men svarar inte på om regeringen fortfarande har förtroende för henne.

Sverige diskuterar luftförsvar till Ukraina

1 timme sedan
Statsminister Ulf Kristersson (M) bekräftar att Sverige ingår i ett tyskt initiativ om samarbete för att leverera luftförsvar till Ukraina. Men Kristersson vill inte utlova det begärda systemet Patriot.