Kvinnan är med i den svenska katalogen, men saknas i den saudiska.
Kvinnan är med i den svenska katalogen, men saknas i den saudiska. - Foto: Ikeakatalogen

Ikea raderar kvinnorna

När katalogerna för 2013 ser de likadana ut i alla länder. Utom i Saudiarabien där i stort sett samtliga kvinnor retuscherats bort.


STOCKHOLM / RIYADH. Bilderna är identiska, men i den ena finns ingen kvinna. Svenska möbeljätten Ikea har valt att retuschera bort i stort sett samtliga kvinnor ur sin katalog för 2013 i Saudiarabien, landet där kvinnor inte får röra sig utanför hemmet utan övervakning av en manlig släkting.

Enligt Metro har Ikea även retuscherat bort en liten flicka som sitter och pluggar.

"Ytterligare ett bedrövligt exempel"

Handelsminister Ewa Björling vill inte kritisera något enskilt företag.

– Kvinnor går inte att retuschera bort i verkligheten. Om Saudiarabien inte tillåter kvinnor att synas eller arbeta går de miste om halva sitt intellektuella kapital. De här bilderna är ytterligare ett bedrövligt exempel som visar att det är lång väg att vandra när det gäller jämställdhet mellan kvinnor och män i Saudi, säger hon till Metro.

"Viktigt att alla följer riktlinjerna"

Efter artikeln har Ikeagruppen meddelat att det är en annan franchisetagare i Saudiarabien men att alla sådana ska följa vissa regler.

– Vi inom Ikeagruppen är tydliga med att vi står för lika rättigheter och möjligheter oavsett kön, religion eller sexuell läggning. Vi har en code of conduct som gäller för alla företag som ingår i Ikeagruppen. Och det är viktigt att alla företag följer de riktlinjer som vi har, säger Ylva Magnusson, presschef på Ikea Group, till Svenska Dagbladet.

I förra veckan plockade Ikea bort ett tävlingsbidrag i en markndsföringskampanj eftersom det föreställde kunder utklädda till Pussy Riot-medlemmar.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukraina: 37 000 människor kan saknas

Utsläpp från myndigheters tjänsteresor ökar

Utsläppen från svenska myndigheters tjänsteresor ökade mellan 2022 och 2023. Men nivån på utsläppen ligger fortfarande mycket lägre än året före pandemin.

Krock mellan bil och malmbil utanför Pajala

En person har förts till sjukhus med ambulanshelikopter efter att ha krockat med en lastbil utanför Pajala, uppger polisen.

Georgien går vidare med omstritt lagförslag

Parlamentet i Georgien har röstat för att gå vidare med ett kontroversiellt lagförslag med röstsiffrorna 78–25. Lagförslaget, som gör att organisationer med utländska kopplingar kan stämplas som att driva "främmande makts intressen", debatteras vidare under kvällen.

Slutar betala pension till boende i Sverige: De drabbas

Den finska folkpensionen ska sluta betalas ut till de som bor i utlandet. Det är framförallt boende i Sverige som påverkas av beslutet. Finska medborgare är i chock, rapporterar Sveriges Radio.

Man åtalas för grovt övergrepp mot barn

En man i 45-årsåldern åtalas för grovt sexuellt övergrepp mot ett sjuårigt barn i Västerås, rapporterar VLT.