Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ikea raderar kvinnorna

- 01/10/2012, 07:46 -
Kvinnan är med i den svenska katalogen, men saknas i den saudiska.

Kvinnan är med i den svenska katalogen, men saknas i den saudiska.

Ikeakatalogen

När katalogerna för 2013 ser de likadana ut i alla länder. Utom i Saudiarabien där i stort sett samtliga kvinnor retuscherats bort.

STOCKHOLM / RIYADH. Bilderna är identiska, men i den ena finns ingen kvinna. Svenska möbeljätten Ikea har valt att retuschera bort i stort sett samtliga kvinnor ur sin katalog för 2013 i Saudiarabien, landet där kvinnor inte får röra sig utanför hemmet utan övervakning av en manlig släkting.

Enligt Metro har Ikea även retuscherat bort en liten flicka som sitter och pluggar.

"Ytterligare ett bedrövligt exempel"

Handelsminister Ewa Björling vill inte kritisera något enskilt företag.

– Kvinnor går inte att retuschera bort i verkligheten. Om Saudiarabien inte tillåter kvinnor att synas eller arbeta går de miste om halva sitt intellektuella kapital. De här bilderna är ytterligare ett bedrövligt exempel som visar att det är lång väg att vandra när det gäller jämställdhet mellan kvinnor och män i Saudi, säger hon till Metro.

"Viktigt att alla följer riktlinjerna"

Efter artikeln har Ikeagruppen meddelat att det är en annan franchisetagare i Saudiarabien men att alla sådana ska följa vissa regler.

– Vi inom Ikeagruppen är tydliga med att vi står för lika rättigheter och möjligheter oavsett kön, religion eller sexuell läggning. Vi har en code of conduct som gäller för alla företag som ingår i Ikeagruppen. Och det är viktigt att alla företag följer de riktlinjer som vi har, säger Ylva Magnusson, presschef på Ikea Group, till Svenska Dagbladet.

I förra veckan plockade Ikea bort ett tävlingsbidrag i en markndsföringskampanj eftersom det föreställde kunder utklädda till Pussy Riot-medlemmar.