Onsdag 28 Sep
Stockholm

Praoeleven skar upp hennes mage

Sofia heter egentligen något annat.
Sofia heter egentligen något annat. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Läkaren lät en 15-årig praoelev skära i patienter under kejsarsnitt. Nu talar en av de drabbade, småbarnsmamman Sofia, ut om ilskan efter operationen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
"En engångsföreteelse"

Läkarens chef Göran Lingman anser att ett allvarligt fel begåtts och att någon borde ha slagit larm i samband med checklistan inför kejsarsnittet. Men läkaren kommer att få behålla jobbet.

–  Socialstyrelsen har redan gett en reprimand. Jag och andra av läkarens chefer har haft flera samtal med denne och läkaren är djupt ångerfull. Det var ett misstag som inte kommer att upprepas, säger han till Sydsvenskan.

Socialstyrelsen har beslutat att kvinnokliniken, senast den 19 oktober i år, ska ha redovisat en handlingsplan för förbättrad patientsäkerhetskultur på kliniken.

MALMÖ. En läkare på kvinnokliniken på Sus i Malmö lät en 15-årig släkting, som var praoelev på sjukhuset, skära upp två kejsarsnitt och lägga lokalbedövning. 

Praoeleven var även med vid en förlossning och undersökte en patient vaginalt. En av de drabbade patienterna läste om händelsen i Sydsvenskan och tänkte:

– Det kan ju inte vara vi, ingen har informerat oss.

"Assistenten kunde in förklara sig"

Men senare samma dag kom ett samtal från läkaren. Praoeleven hade deltagit under Sofias kejsarsnitt. 15-åringen hade skurit genom hennes hud och händelsen har lex Maria-anmälts eftersom chefsläkaren ansåg att det fanns risk för allvarlig skada.

Sofia fick aldrig veta att praoeleven skulle vara med under operationen.

– Egentligen tänkte jag inte så mycket mer på det förrän i samband med checklistan före operationen. Då presenterar sig alla som är i operationsrummet och berättar vad de ska göra. Jag blev förvånad över att assistenten inte riktigt kunde förklara sig, säger Sofia till Sydsvenskan. 

Svårt att få en förklaring av kvinnokliniken

Hennes fem månader gamla dotter mår bra. Men Sofias ilska sitter kvar. Det har tagit hela fyra månader att få ett möte och en förklaring av kvinnokliniken.

– Jag undrar egentligen hur stort ansvar patienten har för att få reda på vad som hänt, säger hon till Sydsvenskan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.