Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Praoeleven skar upp hennes mage

Sofia heter egentligen något annat.

Sofia heter egentligen något annat.

JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Nyheter | 01/10/2012 10:15

Läkaren lät en 15-årig praoelev skära i patienter under kejsarsnitt. Nu talar en av de drabbade, småbarnsmamman Sofia, ut om ilskan efter operationen.

MALMÖ. En läkare på kvinnokliniken på Sus i Malmö lät en 15-årig släkting, som var praoelev på sjukhuset, skära upp två kejsarsnitt och lägga lokalbedövning. 

Praoeleven var även med vid en förlossning och undersökte en patient vaginalt. En av de drabbade patienterna läste om händelsen i Sydsvenskan och tänkte:

– Det kan ju inte vara vi, ingen har informerat oss.

"Assistenten kunde in förklara sig"

Men senare samma dag kom ett samtal från läkaren. Praoeleven hade deltagit under Sofias kejsarsnitt. 15-åringen hade skurit genom hennes hud och händelsen har lex Maria-anmälts eftersom chefsläkaren ansåg att det fanns risk för allvarlig skada.

Sofia fick aldrig veta att praoeleven skulle vara med under operationen.

– Egentligen tänkte jag inte så mycket mer på det förrän i samband med checklistan före operationen. Då presenterar sig alla som är i operationsrummet och berättar vad de ska göra. Jag blev förvånad över att assistenten inte riktigt kunde förklara sig, säger Sofia till Sydsvenskan. 

Svårt att få en förklaring av kvinnokliniken

Hennes fem månader gamla dotter mår bra. Men Sofias ilska sitter kvar. Det har tagit hela fyra månader att få ett möte och en förklaring av kvinnokliniken.

– Jag undrar egentligen hur stort ansvar patienten har för att få reda på vad som hänt, säger hon till Sydsvenskan.