Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så dog William Petzäll

- 24/10/2012, 13:50 -
William Petzäll tillsammans med mamma Annika.
1 av 4

William Petzäll tillsammans med mamma Annika.

Foto: Privat

Riksdagsledamoten blev 24 år gammal.
2 av 4

Riksdagsledamoten blev 24 år gammal.

Foto: Privat

Den första september hittades han död i sin bostad i Varberg.
3 av 4

Den första september hittades han död i sin bostad i Varberg.

William var öppen med sina missbruksproblem och sökte vård flera gånger utan att få hjälp.
4 av 4

William var öppen med sina missbruksproblem och sökte vård flera gånger utan att få hjälp.

FAKSIMIL FRÅN SVT

Riksdagsledamoten William Petzälls död har lex Maria-anmälts av psykiatrin i Halland. Nu står det klart att han dog av en överdos.

VARBERG. Den första september hittades riksdagsledamoten William Petzäll död i sin bostad i Varberg. Nu visar obduktionsrapporten att han dog av en överdos av läkemedlet Iktorivil, en typ av bensodiazepin.

– Han hade betydligt mer spår av läkemedlet i kroppen än vad som är normalt, säger rättsläkaren Ulf Jonsson, som utfört obduktionen, till Nyheter24.

Somnade in och slutade andas

William Petzäll var öppen med sina missbruksproblem och hade sökt remiss för bedömning på substitutionsmottagningen i Halland utan att få hjälp. Vilket senare har lett till att chefsläkaren lex Maria-anmält dödsfallet.

Iktorivil innehåller klonazepam och används mot kramper. Men rättsläkaren Ulf Jonsson förklarar att det även kan användas som lugnande medel.

– Vid större doser påverkar det andningen och det var det han avled av. Man blir dåsig och somnar in utan att vakna igen, säger Jonsson, och fortsätter:

– Det kan vara svårt att veta hur mycket av det här läkemedlet som kroppen tål. Särskilt om man varit utan det en längre tid innan, säger Jonsson.

Mamman: "Försökt få hjälp på alla sätt och vis"

Williams mamma Annika välkomnar att dödsfallet lex Maria-anmäls, men är samtidigt skeptisk till att anmälan görs först nu.

–  Jag är rädd att de vill förekomma en granskning och säga att de gjort allt de kunnat och anmält. William ville så gärna ha hjälp. Jag har ringt så många samtal och försökt få hjälp på alla sätt och vis, men det gick inte, säger Annika Petzäll till Nyheter24.

William Petzäll lämnade Sverigedemokraterna hösten 2011 men behöll sin plats i riksdagen och fortsatte som politisk vilde. Efter avhoppet hade han haft stora problem med sitt missbruk.

William skrev ett sista meddelande

Hans sista uppdatering på Facebook gjordes den 28 augusti - två dagar efter hans födelsedag. I uppdateringen tackade han för gratulationer samtidigt som han beskrev hur han hoppades att han skulle få vård.

"Håller tummarna för att komma in på den inte allt för väl omtyckta men nog så viktiga buppemottagningen så man kan leva lite fridfullt utan att behöva oroa sig för rättsliga och kroppsliga repressalier. Nu betala räkningar. Får passa på nu när humöret är tillbaka."

"Riksdagen ingen social inrättning"

Nyheter24 har flera gånger rapporterat om hur riksdagen står handfallen samtidigt som William Petzäll sjönk allt längre ner i sitt missbruk. 

– Riksdagen är ingen social inrättning, sa Per Persson, vid riksdagens kammarkansli, till Nyheter24 då.

William i Debatt:


William hos Svenska Brukarföreningen:


William om sin döde vän och narkotikapolitik: