William Petzäll tillsammans med mamma Annika.
1 av 4
William Petzäll tillsammans med mamma Annika. - Foto: Foto: Privat
Riksdagsledamoten blev 24 år gammal.
2 av 4
Riksdagsledamoten blev 24 år gammal. - Foto: Foto: Privat
Den första september hittades han död i sin bostad i Varberg.
3 av 4
Den första september hittades han död i sin bostad i Varberg.
William var öppen med sina missbruksproblem och sökte vård flera gånger utan att få hjälp.
4 av 4
William var öppen med sina missbruksproblem och sökte vård flera gånger utan att få hjälp. - Foto: FAKSIMIL FRÅN SVT

Så dog William Petzäll

Riksdagsledamoten William Petzälls död har lex Maria-anmälts av psykiatrin i Halland. Nu står det klart att han dog av en överdos.


Mamman: "Hade inte behövt dö"

När Annika Petzäll kom hem till sin bostad i början september stod flera polisbilar utanför. Hon förstod direkt att något hade hänt sonen William Petzäll.

Han hade under en längre tid kämpat mot sitt missbruk och väntade på vård på substitutionsenheten i Falkenberg som dock inte kunde ta emot fler patienter på grund av läkarbrist. 

– Han hade inte behövt vara död i dag. Min enda tröst är att detta bidrar till att narkomanvården granskas och att hans död inte ska vara förgäves, sade Annika Petzäll, till HN tidigare i år.

I maj i år berättade William för Nyheter24 om kampen mot drogerna.

– Jag har haft flera svackor men jag har varit hos min hemkommun så att jag ska få komma in på behandling nu. Jag var hos socialsekreteraren nyligen och hon sa att hon skulle återkomma.

På Facebook: Glöm aldrig William Petzäll.

VARBERG. Den första september hittades riksdagsledamoten William Petzäll död i sin bostad i Varberg. Nu visar obduktionsrapporten att han dog av en överdos av läkemedlet Iktorivil, en typ av bensodiazepin.

– Han hade betydligt mer spår av läkemedlet i kroppen än vad som är normalt, säger rättsläkaren Ulf Jonsson, som utfört obduktionen, till Nyheter24.

Somnade in och slutade andas

William Petzäll var öppen med sina missbruksproblem och hade sökt remiss för bedömning på substitutionsmottagningen i Halland utan att få hjälp. Vilket senare har lett till att chefsläkaren lex Maria-anmält dödsfallet.

Iktorivil innehåller klonazepam och används mot kramper. Men rättsläkaren Ulf Jonsson förklarar att det även kan användas som lugnande medel.

– Vid större doser påverkar det andningen och det var det han avled av. Man blir dåsig och somnar in utan att vakna igen, säger Jonsson, och fortsätter:

– Det kan vara svårt att veta hur mycket av det här läkemedlet som kroppen tål. Särskilt om man varit utan det en längre tid innan, säger Jonsson.

Mamman: "Försökt få hjälp på alla sätt och vis"

Williams mamma Annika välkomnar att dödsfallet lex Maria-anmäls, men är samtidigt skeptisk till att anmälan görs först nu.

–  Jag är rädd att de vill förekomma en granskning och säga att de gjort allt de kunnat och anmält. William ville så gärna ha hjälp. Jag har ringt så många samtal och försökt få hjälp på alla sätt och vis, men det gick inte, säger Annika Petzäll till Nyheter24.

William Petzäll lämnade Sverigedemokraterna hösten 2011 men behöll sin plats i riksdagen och fortsatte som politisk vilde. Efter avhoppet hade han haft stora problem med sitt missbruk.

William skrev ett sista meddelande

Hans sista uppdatering på Facebook gjordes den 28 augusti - två dagar efter hans födelsedag. I uppdateringen tackade han för gratulationer samtidigt som han beskrev hur han hoppades att han skulle få vård.

"Håller tummarna för att komma in på den inte allt för väl omtyckta men nog så viktiga buppemottagningen så man kan leva lite fridfullt utan att behöva oroa sig för rättsliga och kroppsliga repressalier. Nu betala räkningar. Får passa på nu när humöret är tillbaka."

"Riksdagen ingen social inrättning"

Nyheter24 har flera gånger rapporterat om hur riksdagen står handfallen samtidigt som William Petzäll sjönk allt längre ner i sitt missbruk. 

– Riksdagen är ingen social inrättning, sa Per Persson, vid riksdagens kammarkansli, till Nyheter24 då.

William i Debatt:


William hos Svenska Brukarföreningen:


William om sin döde vän och narkotikapolitik:


/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fler döms för påskupploppen i Malmö

Pålägg återkallas – risk för listeria

Axfood återkallar rostbiff och påläggsskinka då man vid en rutinkontroll upptäckt listeriabakterier i anläggningen där produkterna tillverkas.

Populära pålägg återkallas – kan innehålla listeria

Axfood återkallar två pålägg efter att listeria upptäckts vid en rutinkontroll.

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

Ett ryskt militärplan har kraschat ned i vattnet utanför ockuperade Krim, meddelar den av Ryssland tillsatte guvernören i Sevastopol, Michail Razvozjajev.

Telia-anställd stal mobiler för 2,1 miljoner: "Systematiskt"

En före detta anställd på Telia stal hundratals telefoner till ett värde av 2,1 miljoner kronor. I ett mejl till Nyheter24 kommenterar nu Telia den före detta anställdas agerande.

Kryptokungen – från kändisvärlden till fängelse

Han byggde ett mångmiljardimperium och umgicks med politiska kändisar som Tony Blair och Bill Clinton. Det var en framgångssaga med bara ett fel – allting byggde på en rad lögner. Nu väntar 25 år i fängelse för Sam Bankman-Fried.