Bert Karlsson ser inga problem med att göra pengar på flyktingarna - "det är bättre än att vårdbolagen tar pengarna utomlands".
1 av 4
Bert Karlsson ser inga problem med att göra pengar på flyktingarna - "det är bättre än att vårdbolagen tar pengarna utomlands". - Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Karlsson och Ian Wachtmeister i riksdagen 1991.
2 av 4
Karlsson och Ian Wachtmeister i riksdagen 1991. - Foto: Scanpix
Bert Karlsson som vi är vana att se honom - som framgångsrik skivbolagsdirektör.
3 av 4
Bert Karlsson som vi är vana att se honom - som framgångsrik skivbolagsdirektör. - Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX
På 90-talet drev han Stora Ekeberg förra gången, nu är det dags igen.
4 av 4
På 90-talet drev han Stora Ekeberg förra gången, nu är det dags igen. - Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX

Bert Karlsson: Klart vi tjänar på flyktingboendet

Skivmogulen och ex-politikern Bert Karlssons flyktingboende i Skara öppnar i nästa vecka. Nu berättar han om den lönsamma affären och kallar Sveriges flyktingpolitik för omänsklig.


Ny Demokrati

I en tid där flyktingboenden sattes i brand och Lasermannen tog sikte på mörkhyade i Stockholm satt också det högerpopulistiska partier Ny Demokrati på 25 mandat i riksdagen och totalt 335 i kommuner runtom i Sverige. De ville se en mer restriktiv flyktingpolitik och minska invandringen. Inför valet åkte Bert Karlsson och Ian Wachtmeister runt i landet och talade om "drag under galoscherna".

Partiet fick dock ständigt slåss mot att enskilda företrädare uttryckte sig rasistiskt och mot interna stridigheter. 1994 ramlade de ur riksdagen igen och år 2000 lades Ny Demokrati formellt ned.

Hård kritik

Efter nyheten om att Bert Karlsson återigen ska starta upp ett flyktingboende reagerade många, däribland Aftonbladets kolumnist Natalia Kazmierska. Hon skrev en krönika som inleds med orden:

"Nyheten om att Bert Karlsson tänker öppna ett asylboende makes me want to smoke crack".

SKARA. På 90-talet gjorde han stora pengar på flyktingboendet Stora Ekeberg, bara ett stenkast från Skara Sommarland. Samtidigt satt Bert Karlsson, annars mest känd som skivbolagsdirektör, i riksdagen för Ny Demokrati och argumenterade för en mer restriktiv flyktingpolitik. 

Nu ska han starta upp boendet igen - och räknar med att det blir lönsamt.

– Det är klart vi kommer att tjäna på det, annars skulle vi inte starta upp det. Vi är ett kommersiellt företag. Men det är bättre att vi gör det än något av vårdbolagen som tar pengarna utomlands, säger Bert Karlsson, vd på nya Stora Ekebergs Resort, till Nyheter24.

"Har aldrig varit emot flyktingar"

Han talar om boendet som "Sveriges finaste flyktingförläggning". I ett par veckor har han och de andra arbetat natt och dag på boendet för att få i ordning allt. Nu handlar det främst om städning innan portarna slås upp. Samtidigt har avtalet med Migrationsverket blivit helt klart.

– Upphandlingskraven är mycket hårdare nu än på 90-talet. Det är bra, så det inte kommer lycksökare som bara vill tjäna pengar och sen drar, säger Karlsson.

Företaget som ska driva det nya boendet ägs främst av Karlssons söner. Enligt Hällekis-Kuriren handlar det om 80 000 kronor per dygn från Migrationsverket till bolaget om Stora Ekebergs Resorts 250 platser fylls. Avtalet gäller fram till den sista juli nästa år men kan sedan förlängas. Om boendet är fullt under hela perioden blir det alltså cirka 20 miljoner kronor.

Förra gången slutade det hela med att Karlsson hamnade i bråk med Invandrarverket (dåvarande Migrationsverket) och sålde fastigheten, något han själv menar var ett politiskt beslut mot honom. Det var då han satt i riksdagen som ledare för Ny Demokrati tillsammans med Ian Wachtmeister. En av frågorna de drev hårdast var att minska invandringen.

– Jag har aldrig varit emot flyktingar, jag bara tyckte att det fördes fel flyktingpolitik, säger Bert Karlsson.

Vad tycker du om dagens flyktingpolitik?

– Den är ganska tuff, faktiskt. Till och med för tuff. Vid vissa tillfällen är den till och med omänsklig. Politikerna vill inte berätta att de redan genomfört allt som Sverigedemokraterna vill, men de vågar inte säga något eftersom de är rädda att tappa röster.

Karlsson återkommer flera gånger till att han är en av få inom branschen som har kontakt med flyktingar som bott på hans boende.

– Nu om några dagar ska jag vara med i ett reportage här om några från Somalia och Kosovo, säger han.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!