Lodjuren i Västerbotten får sova med ett öga öppet till den 16 december då jakten avslutas.
1 av 3
Lodjuren i Västerbotten får sova med ett öga öppet till den 16 december då jakten avslutas. - Foto: Holmberg, Hasse/Scanpix
Jakthundarna lurar upp katterna i träd varpå jägarna skjuter ner dem.
2 av 3
Jakthundarna lurar upp katterna i träd varpå jägarna skjuter ner dem. - Foto: SCANPIX SWEDEN
En lodjurshona kan döda upp till 100 rådjur på ett år.
3 av 3
En lodjurshona kan döda upp till 100 rådjur på ett år. - Foto: Holmberg, Hasse/Scanpix

Nu skjuts lodjuren

Cirka 20 000 renar dödas av lodjur varje år. Nu har länsstyrelsen beslutat att lodjursbeståndet måste minskas. Men hur går jakten till och vad händer med skinnet? Nyheter24 har svaren.


Fakta om lodjur

Det finns mellan 1 250 och 1 750 lodjur i alla landskap utom på Öland och Gotland. Nästan hälften av de lever i renskötselområden i Norrland och på ett år dödas ungefär 20 000 renar.

Riksdagens miniminivå om 300 årliga kullar är kvar, men antalet kan på vissa villkor minska ner till 250 föryngringar, utan att artens bevarandestatus långsiktigt äventyras, enligt riksdagens beslut.

En enda lodjurshona kan fälla upp till 100 rådjur på ett år.

VÄSTERBOTTEN. Under vintern kan en ensam lodjurshona ha ihjäl upp till 20 renar per månad. Dödandet kostar tiotusentals kronor varje år och därför har jägare i Västerbotten fått tillåtelse att skjuta ytterligare tio lodjur under 2012.

Skyddsjakten tillåts i hela Åsele, Storuman, Sorsele och Vilhelmina. Björn Jonsson, naturvårdsdirektör på länsstyrelsen, förklarar att lodjurstrycket i området är för stort.

– Renarna ska få äta upp sig, inte bli uppätna. När de blir störda kan de skingra sig, säger Jonsson, till Nyheter24.

Får endast skjuta ensamma djur

Lodjursjakt är relativt ny eftersom beståndet varit lågt en längre tid. Jakten går till som så att en jakthund jagar upp lodjuret i ett träd varpå jägarna helt enkelt skjuter ner katten. 

Men enligt Björn Jonsson är det ofta betydligt mer komplicerat än så.

– Vi har krav på att man endast får skjuta lodjur som lever ensamma. Jägarna måste bakspåra djuret, det innebär att man måste följa ett hittat spår en kilometer tillbaka. Då kan man se om det gått flera stycken tillsammans eller om det är ett ensamt djur.

Vad gör man av skinnet?

– Jägaren får behålla skinnet, det blir en liten trofé. Det är många jägare som börjat specialisera sig på lodjursjakt och tycker det är spännande och intressant. Skinnet blir som en extra morot.

Men något lodjurskött att frysa in blir det inte. Det är krav på att hela den flådda kroppen ska skickas till SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt) för obduktion och analys av hälsotillstånd.

– Man äter inte kött från lodjur och rävar, det är helt enkelt inte gott. De växtätande djuren producerar gott kött, rovdjurens är ofta senigt med mycket köttmuskler, avslutar Jonsson.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.