Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu skjuts lodjuren

- 01/11/2012, 14:34 -
Lodjuren i Västerbotten får sova med ett öga öppet till den 16 december då jakten avslutas.
1 av 3

Lodjuren i Västerbotten får sova med ett öga öppet till den 16 december då jakten avslutas.

Holmberg, Hasse/Scanpix

Jakthundarna lurar upp katterna i träd varpå jägarna skjuter ner dem.
2 av 3

Jakthundarna lurar upp katterna i träd varpå jägarna skjuter ner dem.

SCANPIX SWEDEN

En lodjurshona kan döda upp till 100 rådjur på ett år.
3 av 3

En lodjurshona kan döda upp till 100 rådjur på ett år.

Holmberg, Hasse/Scanpix

Cirka 20 000 renar dödas av lodjur varje år. Nu har länsstyrelsen beslutat att lodjursbeståndet måste minskas. Men hur går jakten till och vad händer med skinnet? Nyheter24 har svaren.

VÄSTERBOTTEN. Under vintern kan en ensam lodjurshona ha ihjäl upp till 20 renar per månad. Dödandet kostar tiotusentals kronor varje år och därför har jägare i Västerbotten fått tillåtelse att skjuta ytterligare tio lodjur under 2012.

Skyddsjakten tillåts i hela Åsele, Storuman, Sorsele och Vilhelmina. Björn Jonsson, naturvårdsdirektör på länsstyrelsen, förklarar att lodjurstrycket i området är för stort.

– Renarna ska få äta upp sig, inte bli uppätna. När de blir störda kan de skingra sig, säger Jonsson, till Nyheter24.

Får endast skjuta ensamma djur

Lodjursjakt är relativt ny eftersom beståndet varit lågt en längre tid. Jakten går till som så att en jakthund jagar upp lodjuret i ett träd varpå jägarna helt enkelt skjuter ner katten. 

Men enligt Björn Jonsson är det ofta betydligt mer komplicerat än så.

– Vi har krav på att man endast får skjuta lodjur som lever ensamma. Jägarna måste bakspåra djuret, det innebär att man måste följa ett hittat spår en kilometer tillbaka. Då kan man se om det gått flera stycken tillsammans eller om det är ett ensamt djur.

Vad gör man av skinnet?

– Jägaren får behålla skinnet, det blir en liten trofé. Det är många jägare som börjat specialisera sig på lodjursjakt och tycker det är spännande och intressant. Skinnet blir som en extra morot.

Men något lodjurskött att frysa in blir det inte. Det är krav på att hela den flådda kroppen ska skickas till SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt) för obduktion och analys av hälsotillstånd.

– Man äter inte kött från lodjur och rävar, det är helt enkelt inte gott. De växtätande djuren producerar gott kött, rovdjurens är ofta senigt med mycket köttmuskler, avslutar Jonsson.