Förre detta chefen för Rikskriminalen, Tommy Lindström går till attack mot justitieminister Beatrice Ask.
1 av 2
Förre detta chefen för Rikskriminalen, Tommy Lindström går till attack mot justitieminister Beatrice Ask. - Foto: Scanpix Sweden
Justitieminister Beatrice Ask är inte nöjd med polisens arbete.
2 av 2
Justitieminister Beatrice Ask är inte nöjd med polisens arbete. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Förre polischefen sågar justitieministern

För några veckor sedan kritiserade justitieminister Beatrice Ask polisens arbete och krävde bland annat att fler brott skulle klaras upp. Nu får hennes uttalande kritik av Tommy Lindström, före detta chef för Rikskriminalen.


Fler poliser i yttre tjänst och hårdare straff

Justitieminister Beatrice Ask föreslår fler poliser i yttre tjänst och hårdare straff för brottslingar som bland annat dömts för inbrott. Något som ännu inte skett, trotts ökat anslag till polisen, vilket lett till hennes missnöje med polisen.

- Det är klart att jag inte är nöjd och jag ställer också krav på bättre resultat, säger Ask till Dagens Nyheter


– Det är fel av henne att uttala sig så. Honhar under flera år skjutit in en massa resurser till polisen men har begränsatderas sätt att arbeta. Idag finns det så mycket restriktioner över vad polisenfår lov och inte får lov att göra, säger Tommy Lindström, före detta chef för Rikskriminalen till Nyheter24.

Det var i slutet av oktober som justitieministerBeatrice Ask öppet kritiserade polisens arbete och förklarade att hon inte varnöjd med deras insatser. Enligt Ask har polisens anslag sedan 2006 ökat med en tredjedeloch antalet uppdrag från regeringen har blivit allt fler. Trotts detta harantalet uppklarade brott minskat sedan dess. Detta skriver Svenska Dagbladet.

Nu får dock justitieministern kritik för sittuttalande av Tommy Lindström.Lindström anser att hennes kritik är obefogad och håller inte med om hennesåsikter. Detta eftersom Ask fokuserar på fel problem. Lindström menar på att Ask lägger resurser på att bekämpa organiserad brottslighet när det egentligen bör läggas på mer vardagliga brott. Han tycker även att Ask inte bör uttala sig omhur poliserna arbetar eftersom hon själv inte har de egenskaper som krävs utaven justitieminister.

– Tidigare justitieministrar har haftvisioner och egenskaper som Beatrice Ask saknar, säger han.

– Problemet är att honkoncentrerar sig på att bekämpa den organiserade brottsligheten som i dettaland inte omfattar mer än cirka 200 personer. De verkliga problemen ligger i dealldagliga brotten som rån, misshandel och stöld. Dessa brott är ett störreproblem än den organiserade brottsligheten, säger Lindström.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!