Ytterligare en operationsduk har glömts kvar i en patient.
1 av 2
Ytterligare en operationsduk har glömts kvar i en patient. - Foto: SCANPIX SWEDEN
"Chefsläkaren: Det var i alla fall ingen bordsduk" och det är ju tur det.
2 av 2
"Chefsläkaren: Det var i alla fall ingen bordsduk" och det är ju tur det. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Ny operationsduk kvarglömd i kropp

En till operationsduk har glömts kvar i en patient, bara några månader efter att ett liknande fall rapporterats. Enligt chefsläkare Lars-Göran Holtby är operationsdukar svåra att se när de blir blodiga.


Glömda föremål

Andra föremål som glömts kvar i kroppar under en operation är bland annat:

Pincett.

Operationskniv.

Skalpell.

Nål.

Kompress.

Förband.

Tång.

Nu har det hänt igen, en operationsduk har glömts kvar i en patient. Hur stor bit operationsduk det rör sig om är oklart men chefsläkare Lars-Göran Holtby vid Gävle sjukhus säger till Nyheter24 att "det i alla fall inte rör sig om någon bordsduk". 

Det var i samband med en bukoperation i somras som operationsduken blev kvar inne i patienten och sjukhuset genomför nu en så kallad händelseanalys där de i detalj går igenom vad som har hänt. 

Enligt Holtby är operationsdukar svåra att se när de suger upp vätska och blir blodiga eftersom att dukarna då liknar organen men medger att de har gjort fel:

- Vi har brustit i kontrollen, det finns rutiner men kontrollen har inte utförts på rätt sätt eftersom att operationsduken har blivit kvar, säger chefsläkare Lars-Göran Holtby till Nyheter24. 

Det var när patienten, en äldre kvinna, drabbades av en infektion som duken i hennes buk upptäcktes och hon tvingades till en ny operation. Det är kvinnans anhöriga som har anmält händelsen till Socialstyrelsen. 

Inte första gången

För några månader sedan rapporterade Nyheter24 om ett liknande fall:

– Den var fastkilad både i min tjocktarm och min tunntarm, sa den drabbade patienten till Nyheter24  då. 

Men enligt Holtby är det ovanligt att föremål blir kvarglömda vid en operation.

– Det är inte vanligt att något glöms kvar, sist det hände här på Gävle sjukhus var för sju år sedan och då glömde man kvar ett redskap som man använder för att böja organ - det hela upptäcktes efter bara några timmar. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.

Svenskarna i Natostyrkan: "Väldigt självklart"

Lön och arbetsvillkor är inte spikade, ändå räcker många upp handen när Sverige för första gången ska medverka i den multinationella Natostyrkan i Lettland. Det är väldigt självklart, säger André Steffert, plutonchef på P7 i Skåne.

Nu har bitcoin halverats

Nu har den skett – den hett emotsedda halveringen av kryptovalutan bitcoin, uppger analysföretaget Coingecko. Halveringen inträffar vart fjärde år och innebär att antalet nya bitcoin som tillförs marknaden halveras.

Toppåklagare anställde älskarinna – åtalas

En västsvensk toppåklagare åtalas för att ha hjälpt till att ge sin älskarinna en högt uppsatt position inom myndigheten.

Tände eld på sig själv under Trumpmål – dog

En man som på fredagen tände eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryurvalet i målet mot expresident Donald Trump ägde rum har avlidit av sina skador, enligt New York Post.