Under ett läsår mobbades 19-åriga Jakob Lindén på Grennaskolan. Nu arbetar han själv aktivt mot mobbing.
Under ett läsår mobbades 19-åriga Jakob Lindén på Grennaskolan. Nu arbetar han själv aktivt mot mobbing. - Foto: Privat

Mobbade Jakob får 90 000 i skadestånd

Under ett helt läsår blev 19-åriga Jacob Lindén utsatt för mobbning i form av kränkningar och misshandel på internatskolan i Gränna. Efter att nu ha fått 90 000 i skadestånd från skolan kommenterar han det hela för Nyheter24.


Vill hjälpa andra genom föreläsningar

Jakob Lindén arbetar idag aktivt mot mobbning och åker bland annat runt och föreläser på olika platser om mobbning och sina egna upplevelser på Grennaskolan. Han har även skrivit en bok om sina upplevelser vid namn "Sanningens ord". För att hjälpa andra har han även startat en hemsida där han vänder det han upplevde till något positivt. 

GRÄNNA. Alla är vi nog eniga om att mobbning är fel och inte kan accepteras i samhället. Tyvärr sker det ändå i stor utsträckning. Både vid skolor och arbetsplatser. Men emellanåt finns det rättvisa och hopp för de som har mobbats.

Jakob Lindén blev under läsåret 2010/2011, då han var 16 respektive 17, utsatt för mobbning när han studerade på internatskolan i Gränna. De skyldiga var tre elever som mobbade Jakob i form av misshandel och kränkningar. Nu har skolan betalat ut 90 000 kronor i skadestånd. Ett belopp han är nöjd med trots att han anser skadestånd för mobbningens offer ofta är för liten.

– Jag är nöjd. Omman ser till hur låga skadestånden egentligen är rörande mobbning i Sverige så kan jag inte klaga. En flicka i Göteborg mobbades i flera år och fick bara 60 000kronor i skadestånd. Jag fick 90 000, så det känns bra, säger Jakob Lindén till Nyheter24.

Men till en början såg det mörkare ut för Jakob. När förlikningsprocessen började var det ursprungligen förhandlingar om att Jakob endast skulle få 30 000 för det han fått utstå under läsåret, vilket han tyckte kändes som ett stort hån. Två av de tre mobbarna dömdes tidigare i år i Göta Hovrätt för misshandel och ofredande, till dagsböter och ungdomstjänst. För Jakob käns domen bra även om en av mobbarna friades.

– Jag tycker inte attsjälva straffet är det viktiga. Det viktiga är att samhället talar om fördem att de gör fel. Men för mig känns domen och straffet bra. Två av de tre som mobbade, dömdes. Då finns det ju rättvisa.

Gällande Grennaskolan anser han inte att skolan bör stängas. Enligt Jakob ligger problemet i det system med kamratuppfostran som Grennaskolan och andra internatskolor använder sig av.

– Jag vill inte attman ska stänga ner något läroverk. Däremot anser jag att de själva måste inseatt de har ett system som inte fungerar. Detta system måste bort, och det måsteledningen själv inse. Kamratuppfostran fungerar inte, säger han.

– Ett system ska existeradär alla har samma rättigheter och skyldigheter och där alla kan bli likastraffade oavsett vad de har gjort.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

1 timme sedan
Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

1 timme sedan
Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.