Nyligen anmäldes en man för att olovligen ha utfört smärtsamma omskärningar på små pojkar. Bilden har inget med händelsen att göra.
1 av 2
Nyligen anmäldes en man för att olovligen ha utfört smärtsamma omskärningar på små pojkar. Bilden har inget med händelsen att göra. - Foto: SCANPIX
Det enda barnen fick som bedövning var en brustablett.
2 av 2
Det enda barnen fick som bedövning var en brustablett. - Foto: Scanpix Sweden

Utförde olagliga omskärningar

En man i Umeå har under en längre tid utfört smärtsamma omskärningar på små pojkar. Omskärningarna utfördes på ett vardagsrumsbord och den enda bedövningen pojkarna fick var en brustablett.


Omskärelse

En omskärelse innebär att man skär bort hela eller delar av förhuden på penis. Ingreppet utförs framför allt av traditionella och kulturella skäl, men det kan också vara av hygieniska skäl eller på annat sätt medicinskt motiverat.

UMEÅ. Nyligen anmäldes en man i Umeå för att på ett felaktigt och smärtsamt sätt omskurit en familjs lille son, cirka en månad gammal. 

Det visade sig dock att det inte var första gången mannen blivit anmäld för felaktig omskärelse, skriver Västerbotten-Kuriren.

För fem år sedan drog socialstyrelsen in mannens tillstånd för omskärelse, efter att han gjort ingrepp på pojkar som var äldre än två månader, vilket inte var tillåtet. Mannen kunde heller inte heller bevisa att smärtlindringen och omskärelsen skett på rätt sätt. 

Nål satt kvar i testikeln

Mannen har ofta arbetat på ett vardagsrumsbord och endast gett barnen brustabletter som bedövning. En pojke rapporteras ha svimmat av smärta. Tre dagar senare när bandaget togs bort från pojken upptäckte föräldrarna att nålen med tillhörande tråd satt kvar i den ena testikeln.

För två år sedan åtalades mannen för olaglig omskärelse, efter att lagen trädde i kraft 2001. Han dömdes då för att olagligen ha skurit bort förhuden på nio pojkar. Av dessa nio drabbades flera av svåra vävnadskador, smärta och blodcirkulationsbrist av ett förband som satt åt för hårt.

Hade blivit rekommenderade mannen

Familjen som nyligen anmälde mannen hade blivit rekommenderade att kontakta honom, men de kände inte till hans mörka förflutna.

– Föräldrarna trodde förstås att det skulle gå bra på alla sätt, men så blev det tyvärr inte. Efter ett tag uppstod komplikationer och pojkens föräldrar valde då att polisanmäla mannen, säger polisens förundersökningsledare Michael Rystedt.

– Jag vill inte berätta om vilka komplikationer pojken i Umeå har fått, men förfarandet i det här fallet är likartat med brotten som mannen tidigare dömts för, säger han till till Västerbottens-Kuriren.

Förundersökningen mot mannen är snart klar och kommer då att lämnas över till åklagare. Åklagaren har då valmöjligheten att återigen åtala mannen för olaglig omskärelse och vållande till kroppsskada, vilka är de brott som han nu är misstänkt för, skriver Västerbottens-Kuriren.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

1 timme sedan
Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

1 timme sedan
Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

2 timmar sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

2 timmar sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.