Handsvetten är det som Mikael lider av mest.
1 av 3
Handsvetten är det som Mikael lider av mest. - Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Han kan knappt skriva utan att tangetbordet blir blött av svett.
2 av 3
Han kan knappt skriva utan att tangetbordet blir blött av svett. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Att träffa tjejer är inte att tänka på enligt Mikael.
3 av 3
Att träffa tjejer är inte att tänka på enligt Mikael. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

16-årige Mikael lider av extrem handsvett

När han skriver blir tangentbordet blött och han märker att kompisarna drar sig undan. 16-årige Mikael lider av hyperhidros – extrem svettning – och nu har han nekats vård. "Jag har inte råd att betala själv".


Hyperhidros

Hyperhidros är en relativt ovanlig sjukdom som kan vara ärftlig. Man kan även få hyperhidros om man har diabetes eller hjärtproblem. Personer som lider av sjukdomen får onormalt stora svettningar utan att kroppstemperaturen ökat. Nästan tre procent av Sveriges befolkning lider av sjukdomen.

Svettningarna kan komma från hela kroppen eller endast drabba en kroppsdel. Vanligast är händer, fötter, armhålor och ljumskar – kort sagt: kroppsdelar med mycket svettkörtlar.

Nyheter24 har tidigare skrivit om en 19-årig kvinna från Indien som led så pass mycket av sjukdomen att hon hällde syra på händerna för att stoppa svettningarna.

BORÅS. "Det är okej att du har handsvett, bara du inte rör mina saker".

Sådana kommentarer är vardag för 16-årige Mikael som sedan födseln lider av onormal handsvett. Den ovanliga sjukdomen kallas hyperhidros och försämrar både livskvaliteten och självförtroendet. 

– Jag märker att kompisar inte gillar att använda tangentbordet efter mig för att det är blött. De flesta undviker mig på grund av min handsvett. Det är ingen som vill vara ihop med en kille med handsvett, säger han till Borås Tidning.

Botoxbehandling löste problemet en tid

Mikaels lösning har varit att bära avklippta fingervantar, men även då sipprar svetten ut och blöter ned saker han håller i.

– Jag svettas hela tiden, men mer om jag håller något eller är stressad eller arg. Då svettas jag dubbelt så mycket. Handsvetten är det värsta eftersom den är så uppenbar, säger han.

Men det har funnits perioder som varit i stort sett problemfria för Mikael. Med hjälp av botoxinjektioner stoppades svettningarna helt i ungefär en månad respektive sju till åtta månader. Den allmänna sjukhusförsäkringen betalade för behandlingen som enligt Borås Tidning går ut på att botox injiceras i svettkörtlarna vilket gör att signalen mellan nerv och svettkörtel blockeras.

"Det var verkligen skönt efteråt"

Mikael hann dock bara få två injektioner innan Västra Götaland-regionen stoppade behandlingen och meddelade att Mikael i fortsättningen får betala själv. Botoxbehandlingen inom den allmänna sjukförsäkringens ram hade upphört och oturligt nog för Mikael är Västra Götaland ett av de två landsting i Sverige som inte bekostar botoxinjektioner mot hyperhidros.

– Jag har inte råd att betala behandlingen själv, den kostar flera tusen kronor, säger Mikael till Borås Tidning och fortsätter:

– Det var verkligen skönt efteråt. Svettningarna upphörde inte helt, men blev mycket mindre.

Mikael heter egentligen något annat.

Så här kan en behandling mot sjukdomen gå till:


/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!