Bloggen Avpixlat har hyllats av Åkesson och har täta band till Sverigedemokraterna.
Bloggen Avpixlat har hyllats av Åkesson och har täta band till Sverigedemokraterna.

Åkesson-hyllade Avpixlat hänger ut oskyldig ung tjej

Den ökända och rasistiska bloggen Avpixlat hänger ut en oskyldig ung tjej som unyttjas sexuellt av fyra killar. Avpixlat har hyllats av Jimmie Åkesson och skandalmannen Kent Ekeroth hjälper till att finansiera bloggens fortlevnad.


Avpixlat

Avpixlat är en svensk blogg som grundades 2011. Den betecknar sig själv som "en oberoende Sverigevänlig webbplats för nyheter och opinion" och har i media och av Expo beskrivits som rasistisk, främlingsfientlig och högerextrem.

Bloggen har sammankopplats med Sverigedemokraterna och Kent Ekeroth som upplåtit sitt privata konto för donationer till Avpixlat. 

Bloggen har gång på gång hyllats och länkats till av ledande Sverigedemokrater. 

Den djupt rasistiska och främlingsfientliga bloggen Avpixlat, som av SD-ledaren Jimmie Åkesson kallats för en "sund del av internet", publicerade under tisdagen ett blogginlägg med ett videoklipp där en berusad ung tjej blir sexuellt utnyttjad av fyra killar. 

Bloggens skribenter menar själva att flickan är ett offer i sammanhanget, men väljer trots det att publicera bilder som kan identifiera flickan för att på så sätt visa "muslimska invandrarungdomars rätta ansikte". Bloggen har under dagen vägrat pixla ansiktet på flickan då de "tyvärr" saknar "tekniska resurser för sådant". Trots avsaknaden av tekniska resurser har bloggen nyligen lanserat en avancerad och komplex kommentarsfunktion som gör det möjligt att kommentera stängda artiklar på bland andra Aftonbladet och Expressen. 

Publiceringen av "våldtäktsvideon" kallas  för "ett fulllständigt etiskt haveri" av en av Jimmie Åkessons närmaste medarbetare, pressekreteraren Martin Kinnunen

Men Ingrid Carlqvist, chefredaktör för tidningen Dispatch International, stöder publiceringen och länkar till videoklippet på Facebook. Dispatch International ska numera tillsammans med SD:s partitidning, SD-kuriren, skickas ut till SD:s medlemmar. Avpixlat hyllades av Åkesson i november 2011

SD har tidigare vägrat ta avstånd från bloggen och i en intervju har Jimmie Åkesson sagt att Avpixlad är en "sund sajt".

– Det är inte min uppgift att ha en massa synpunkter på hur man rapporterar. Jag har ansvar för vår politik och inte för något annat. Det som står på bloggar får stå för dem som publicerar sig där, sa Jimmie Åkesson till Sydsvenskan för nästan ett år sen . 

Åkesson visade tacksamhet över att sajter som Avpixlat finns. 

– Den sunda delen - som är lejonparten - är väldigt viktig. Många gör en fantastisk insats. Utan internet hade vi inte varit där vi är idag. Jag är väldigt tacksam för att de här människorna finns, säger SD-ledaren. 

På frågan om Avpixlat hör till den sunda delen svarade Åkesson: 

– Ja. Många av våra väljare anser att man uttrycker sanningar där som andra medier inte gör, och det tycker jag är väldigt bra, säger han till Sydsvenskan.

SD menar att intervjun inte varit korrekt

Till Nyheter24 säger Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen att citaten ovan inte är korrekt framställda. 

– Till att börja med är Åkesson ej korrekt framställd i Sydsvenskan. Hans uttalande handlar inte specifikt om någon blogg utan berör fenomenet med invandringskritiska och sverigevänliga bloggar på nätet i allmänhet, säger Kinnunen. 

Nyheter24 har talat med Niklas Orrenius, numera reporter på Expressen, som gjorde intervjun för sin dåvarande arbetsgivare Sydsvenskan.

Martin Kinnunen skriver att Åkesson inte framställts korrekt, har du några kommentarer?

– Men så var det inte, han är korrekt framställd, det var väldigt tydligt att vi pratade om Avpixlat. 

– Vi började samtalet om nätet i allmänhet, men sen frågade jag specifikt om Avpixlat och föregångaren Politisk Inkorrekt. Jag läste dessutom upp olika kontroversiella uttalanden, som till exempel "tsunami, en flodvåg av zigenare" som "väller in över Sverige". 

Att Kinnunen och Sverigedemokraterna nu framför kritik mot intervjun förvånar Orrenius. 

– Jag har väldigt sällan blivit anklagad för felciteringar och aldrig av Sverigedemokraterna.

"Jag tror att Åkesson kanske inte var beredd"

Tre dagar tidigare hade statsminister Fredrik Reinfeldt gått hårt åt SD och deras nätrörelse i en intervju som publicerades i Sydsvenskan.

– Då blev jag kontaktad av Åkessons pressekreterare Linus Bylund som meddelade att Åkesson gärna ville bemöta påhoppet. Och det fick han. 

– Jag tror att Åkesson kanske inte var beredd på mina frågor. Han ville bemöta Reinfeldt men jag ville även ställa kritiska frågor om Avpixlat till Åkesson. Intervjun blev nog inte som han hade hoppats.

Kent Ekeroth, som nyligen varit i blåsväder för järnrörsskandalen och som förlorat sin roll som rättpolitisk talesperson för SD, har sen starten hjälpt driva Avpixlat. Ekeroth har bland annat låtit anhängare till Avpixlat donera pengar till bloggen via hans privata bankkonto. 

– Vad gäller Ekeroths engagemang som innebär att han hjälpt avpixlat.info med ett kontonummer är det någonting han får svara för själv. Han har dock deklarerat att han inte har något med innehållet att göra, säger Martin Kinnunen som själv kommenterat Avpixlats senaste publicering på twitter.

"Frågar man mig är AP:s publicering av "våldäktsvideon" ett fulllständigt etiskt haveri", skriver Kinnunen på Twitter.

Avpixlat valde att ta bort videoklippet från blogginlägget under tisdagskvällen. De skriver att de ska lägga upp det igen så fort de lärt sig hur man pixlar ett ansikte i videos.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
/